Jól céloz, és eredményesen lő

2022.07.13. 19:09

Lövésben nem talál legyőzőre a kapuvári Szabó M. Károly

Úgy tűnik, a lövészversenyeken nem nagyon talál legyőzőre, polcain 470 serleg sorakozik.

Kustor Réka

Fotó: Kustor Réka

A kapuvári Szabó M. Károly fegyverek iránti érdeklődése gyerekkorából ered. Már ak- kor részt vett a Magyar Honvédelmi Szövetség foglalkozásain, ott kezdett el lőni alkalomszerűen. Aztán jött a másik szenvedély, 15 éven át kézilabdázott, egészen az NB II-es szintig jutottak a kapuvári csapattal. A sport szeretete megmaradt, de a kézilabdázás után hiányzott valami elfoglaltság. – 1995-ben megalapítottuk a Bázis Lövész Egyesületet, így kezdődött a versenylövés. Mindent magunknak kellett kitalálni, felépíteni, lassan- ként azért leküzdöttük az akadályokat. Huszonhét éve, hogy folyamatosan lövök, tréningezek. Szépen jöttek az eredmények is – mondta el lapunk- nak Szabó M. Károly. A lőterüknél történt tulajdonosi változá- sok után több év elteltével sikerült a területet visszavásárolniuk.
Szabó M. Károly az egyik verseny győzelmi serlegével.

Ahogy a munkában, úgy a sportban sem ismerek megalkuvást. De kell adottság is a sikerekhez.Szabó M. Károly

– Tizenöt évig voltam az elnöke a klubnak, miután lemondtam, Szabó Árpád barátom vette át a vezetést – utalt Szabó M. Károly a közel 70 tagot számláló egyesületre. Évente átlag három versenyt rendezünk, a kihagyás után remélhetőleg az őszit már helyben szervezhetjük. Egy lőtér működtetése sok pénzbe kerül, reménykedünk a pályázati sikerben, a többit adjuk hozzá. Bizton mondhatom, Pécstől Budapesten át Szolnokig járok versenyezni, de ennyi indulót, mint a Bázis versenyein, nem nagyon látok – célzott Károly arra, hogy sokszor százan is indulnak a megmérettetéseiken, talán mindez az általuk teremtett barátságos légkörnek is köszönhető.

A lövész évente átlag 50 versenyen indul, a nívósokon méri össze tudását társaival. Károly bár nyugdíjas, mellette anyagbeszerzőként, üzletkötőként dolgozik: – Ahogy a munkában, úgy a sportban sem ismerek megalkuvást – mondja.

Az eredményei pedig magukért beszélnek: országos vidékbajnokságot hatszor nyert, országos bajnoki címe hét van. Budapest-bajnok hétszer volt, olyan is előfordult, hogy egy éven belül 6 megyének volt a bajnoka. 2015 óta ő tartja az országos rekordot sportpisztoly és nagy kaliberű pisztolyban a 60 pluszos kategóriákban, a Veterán Európa Bajnokságon a harmadik helyen végzett.

– Otthon 470 kupám van, a nejem nagy örömére – mondta mosolyogva, utalva a portörlés fáradalmaira. Az érmek, oklevelek tömkelege gondosan összerakva, mindemellett még Kapuvár is kifejezte megbecsülését városi kitüntetésekkel.

– Szeretem nézegetni a ku- pákat, ilyenkor eszembe jutnak a hozzájuk fűződő ered- mények és történetek – jegyez- te meg.

Hogy mi kell ahhoz, hogy valaki ennyire sikeres legyen?

– Egyfajta adottság. A legutóbbi versenyen lőttem 14 darab tízest, abból nyolc belső tízes, 25 méterről a 2,5 centis körbe kell beletalálni. Ehhez szükséges a pallérozott idegállapot, a jó szem és fizikum. Kell még a jó családi háttér és a jó feleség, hisz hétvégente vagy edzés van, vagy verseny. Minden hétvégén gyakorlok. Nem sokat kell lőni, inkább a lövést kell kidolgozni, keveset, de gondosan elvégezni. Az eredményességet szeretem ebben a sportban a legjobban, jó érzés a dobogó felső fokán állni. Úgy kell odaállni a versenyhez, hogy nyer az ember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában