Szerethető graffiti

2022.04.30. 08:00

Az omló vakolat helyére óriásfestmény készült Győrben - Videó, fotók

Április 20-án kezdődött el Győr belvárosában annak a teljes tűzfalat beborító graffitinek a kivitelezése, amelynek megszületését a győriek is nyomon követhették. Ami viszont nem látható, az az a munka, amely az ötlettől a megvalósításig vezet. Erről a folyamatról kérdeztük Almási Zétény grafikust, aki láthatóvá tette a víziót, és Ozsváth Gergely „Menthát”, aki a falra varázsolta azt.

Sperling Krisztina

Forrás: Cseh Róbert / Kisalföld

– Hogyan született meg ennek az óriásméretű falfestménynek az ötlete?

– A fal festésének ötlete dr. Dézsi Csaba András úrtól, Győr polgármesterétől származott. Tőle kaptam a megbízást a falra kerülő grafika megtervezésére, amihez teljesen szabad kezet kaptam. Több héten át tartott a tervezési folyamat, s már elsőre is különféle variációk készültek. Összesen hét változatból alakult ki az a kép, ami végül felkerült a falra. Az első körökben leadott tervek közül úgy tűnt, mindenkinek a rajzos, comic (képregény) stílusban készült verzió nyerte el a tetszését, így ez lett a meghatározó irány. Majd a tervezés során csiszolódott, finomodott a grafika, míg kialakult a végső formája. A megjelenített témák kiválasztásában a várostól kaptam segítséget, hogy mely környezeteket mutassuk meg. A tervezés időszaka belecsúszott a télbe, így a kivitelezés váratott magára, míg a jó idő meg nem érkezett.

– Figyelembe kellett venni tervezéskor a méretet és hogy milyen technikával készül el a mű?

– A terveket számítógépen készítettem, így technikailag a méret nem volt befolyásoló tényező. Az, hogy ekkora felület állt rendelkezésre, lehetővé tette, hogy egy igazán részletgazdag mű szülessen. Kaptam is olyan visszajelzést azoktól, akik felfújják a falra, hogy emiatt elég nehéz munkájuk lesz, ami a megvalósítást illeti. A graffiti és ez a képregénystílus eléggé közel áll egymáshoz. A visszajelzéseik szerint nem volt probléma a grafikákat átültetniük a falra.

Elrejtett utalások

– Mit láthatnak a nézők, akik majd elsétálnak az elkészült mű előtt?

– A falon jellemzően győri ikonikus helyszínek és életképek jelennek meg. Felismerhetjük az állatkert bejáratát Pihe kakassal az előtérben, arrébb az ágyúk helyszínét a régi Vaskakas Taverna falával, a háttérben a Püspökvár tornyával, az utcafront közeli részen pedig a Győr-kereszt és a városháza látszik. A köztes elválasztósávokban pedig beleshetünk a győri polgárság képzelt mindennapjaiba és ezekben további, Győrre jellemző utalásokat fedezhet fel a néző: anyuka kínálja almával gyermekét, nagypapa mesél az unokáinak, festőművész készíti képeit – utalva a közelben lévő művészlakásokra –, egy egyetemista a jegyzeteit bújja, fiatal pár egy romantikus vacsorát tölt el, de látható egy borospince is a borosgazdával. Ez utóbbi képrészleten jelenik meg a szódásüveg, utalva Jedlik Ányos nagyszerű találmányára, amit Jedlik korában mesterséges savanyúvíznek neveztek. De a város jubileumára készült Győr 750-es emlékérme is megjelenik a kompozícióban. Igazán nagy megtiszteltetés volt számomra ez a felkérés, büszke vagyok, hogy a munkám hozzájárul ahhoz, hogy Győr szebb, barátságosabb, kedvesebb külsőt kapjon. Bízom benne, hogy a város lakosai is szívesebben tekintenek a falfestményre, mint a korábbi salétromos, pergő tűzfalra.

Bonyolult és részletgazdag

A kivitelezést Ozsváth Gergely „Mentha” végezte. Őt a festés szakmai részleteiről kérdeztük.
– Hogyan készült ez az óriási falfestmény?
– A graffititechnika azt jelenti, hogy festékszóróval fújjuk a falra a kép nagyjából 90 százalékát. A nagy felületek kitöltéséhez hengeres festést alkalmazunk. A tervek alapján projektorral vetítettük a falra a kép vázlatát, így tudtuk felskiccelni a főbb vonalakat, amelyeket szabadkézzel töltünk ki. Már ez is hatalmas munka volt, az első három napon hajnali kettőig dolgoztunk.

Időtálló végeredmény

– Győrben, de az ország más városaiban is találkozhatunk az alkotásaival. Most azonban nem a saját tervét valósította meg.

– Megmondom őszintén, hogy nem nagyon szoktam ilyet csinálni, hogy mások elképzelését festem meg. Amikor megnéztem a tervet, már akkor láttam, hogy mennyire bonyolult és részletgazdag. Rengeteg szín és történés jelenik meg, és minden egyes darabja olyan részletgazdag, hogy felér egy-egy külön művel. Nagyon tetszett, amit Zéta csinált, ezért vállaltam el. Annyiból nehezebb másnak a tervét megvalósítani, mint egy sajátot, hogy itt teljesen ragaszkodni kell a tervező elképzeléséhez, én nem módosíthatok rajta. Ennek ellenére természetesen nem lesz ugyanaz, mint a számítógépen megrajzolt terv.

– Mennyire időtálló egy ilyen festmény?
– Olyan festékkel dolgozunk, ami elég jól ellenáll az időjárásnak és UV-álló. Valamennyi változás történhet a színekben, de remélhetőleg még öt év múlva is ilyen szép állapotban lesz a falon, mint amikor elkészült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában