Katasztrofális eredménnyel zárultak a fogyasztóvédelmi vizsgálatok

2021.12.20. 12:28

Az olcsó fényforrás idén is nagy bajt okozhat

Az ünnep közeledtével a fogyasztóvédelmi hatóság idén is ellenőrizte a karácsonyi égősorokat, fényfüzéreket és más világító dekorációkat. A vizsgálat eredménye minden eddiginél katasztrofálisabb volt.

Hécz Attila

A család, az otthonunk biztonságához a megbízható karácsonyi égősorok is hozzátartoznak.

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

Fotó: HUSZAR GABOR

A hatósági akció során ellenőrzött karácsonyi égősorok háromnegyede és a fényfüzérek többsége nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. 
 

– Az első és legfontosabb szabály, hogy mindig megbízható forrásból vásároljunk fénydekorációt – mondta Tóth Ferenc, a mosonszolnoki Kábelbarát Mérnökiroda Kft. vezetője. – Ez annyit tesz, hogy sem piacról, sem utcai árustól, azaz ellenőrizetlen helyről ne szerezzünk be izzósort. Ebben a csomagoláson található „CE” jelzés segíthet leginkább, amely azt bizonyítja, hogy a termék az európai biztonsági előírásoknak megfelel. Egyetlen probléma, hogy ez is hamisítható. 
 

A jó égősorral sem árt az óvatosság 
 

A szakember megjegyezte, hogy az ellenőrzött helyről vásárolt világító dekorációnál sem árt bizonyos szabályokat betartani. 
 

– Nagyon fontos a megfelelő csatlakozó használata, illetve, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a világító dekorációt – magyarázta Tóth Ferenc. – A vékony, gyenge kábelek könnyen megtörnek és áramütést okozhatnak, ezért bekapcsolt állapotban kerüljük azok érintését és a gyermekeket se engedjük közel hozzájuk. 
 

Kültérre csak IP67-tel 
 

Különösen figyeljünk oda arra, hogy beltéri izzósort semmiképpen ne használjunk kültéren. A házon, udvaron, utcán elhelyezett fényfüzéreken minden esetben „IP67” védettségi jelnek kell lennie. Ezeknél hosszabbító használata tilos és életveszélyes. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy feltekert hosszabbítót belső térben se használjunk, mert az egyfajta villamos tekercsként működve felforrósodik és könnyen tüzet okozhat. 
 

Fémre soha ne tekerjünk 
 

– Fényfüzért lakásban vagy kültéren fémre – korlátra, állványra, bútorra – soha ne tekerjünk, mert az nagyon könnyen áramütéshez vezethet – mondta a villamossági szakember. – Az ünnep előrehaladtával a karácsonyfák ágai elszáradnak, ilyenkor fokozottan tűzveszélyesek lehetnek a karácsonyi égők. 
A biztonságos világítás ezzel együtt hozzátartozik a karácsonyhoz és színes fényeivel minden lakásban az ünnep fényét hirdeti. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában