Közösen nyomozhatott a család

2021.11.04. 12:42

Múzeumok Őszi Fesztiválja: izgalmas programot kínált a szünetre a Soproni Múzeum

Az iskolai őszi szünetre önállóan bejárható nyomozós játékot kínált a Soproni Múzeum csapata Mentsük meg Julcsit! címmel. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül kínált receptvadászatot advent első hétvégéjén ismét kipróbálhatják a játékos kedvű látogatók.

kisalfold.hu

Julcsi szerepében Krebesz Lili művészettörténész Fotó: Hadarics Dóra / Soproni Múzeum

Forrás: Soproni Múzeum

Fotó: Hadarics Dóra

A történet szerint a Lenck-villában dolgozó cselédlány nagy bajba keveredett, mert bár megígérte asszonyának, hogy estére megsüti a Panama tortát, de a féltve őrzött családi receptet sehol sem találja.

Egymásnak adták a kilincset kicsik és nagyok, családok és baráti társaságok Sever Mihály Bécsi úti pékműhelyében szombaton, hogy segítsenek a bajba jutott cselédlánynak:

– Az őszi szünetre érkeztünk Sopronba és olyan családi programot kerestünk, amiben a kisebb gyerekeink és mi, szülők is jól érezzük magunkat – avatott be a részletekbe a darázsfalvi (Trausdorf) Mogyorósi-Kornfeind családból Péter, az édesapa. – Eddig ügyesen összedolgozunk a Pékházban, kellett a nyelvtudásunk is, hiszen a torta receptje németül van, ez szerencsére nekünk nem okozott gondot.

 

A Julcsival együtt érző látogatók először a segítséget kérő leány levelét kézbesítették a műhelyben, megkörnyékezték a péklegényt, majd a személyzetet kicselezve szaladtak a Panama torta receptjével az Angyalpatikán át a Lenck-villába.

– A játékban közösen nyomozhatott egy család és közben észrevétlenül rengeteg információt kaptak a múzeumi terekben a korabeli életmódról, szokásokról – mondta el Szabadhegyi Zita, a program egyik megvalósítója.

– A levelekből például kiderült, milyen kiszolgáltatott volt egykor egy cseléd élete, mennyire félt Julcsi, hogy elcsapják a háztól, s mehet ajánlólevél nélkül a cselédkorzóra munkát keresni.

A kiállítóterekben a múzeum munkatársai péklegénynek, cselédlánynak öltözve gördítették tovább a nyomozást, irányították tovább a Fő téri egykori Angyalpatikába a látogatókat. A villába érve Lenckék szigorú komornája állta a vendégek útját, de végül mindenki sikerrel járt és találkozhatott az alagsorban izgatottan várakozó fiatal cselédlánnyal. Jutalomként a játékosok a Soproni Múzeum gyűjteményében megtalálható Panama torta receptjét vihették haza, amit előzetesen a múzeum Storno-konyha nevű gasztrocsapata megsütött és egyöntetűen nagyon finomnak ítélt.

Aki most lemaradt róla, advent első hétvégéjén, november 27-én, szombaton ismét játszhat a Soproni Múzeum Mentsük meg Julcsit! nyomozós játékán.

A történet szerint a Lenck-villában dolgozó cselédlány nagy bajba keveredett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában