170 ezer legó a párbeszédért

2021.09.02. 07:19

Győri kötődésű tervezőgrafikus tervei alapján készült minden idők legnagyobb magyar Legója – sok-sok fotó

Országos tehetségkutató pályázaton az első helyet és a különdíjat is Szabó Éva „Evu” kapta. A győri kötődésű tervezőgrafikus különdíjas munkájában Karikó Katalin bio­kémikust formálta meg a pici elemekből, erről írtunk már nyár elején. Most lássuk az 5,5 méter hosszú, 2,5 méter széles díjnyertes munka történetét, amelyet több mint száz segítő másfél hónapon át épített.

Szeghalmi Balázs

Amikor június elején elbúcsúztunk Szabó Evutól, abban maradtunk, hogy „egész nyáron legózni fog”. Valóban így történt? – szólt első kérdésünk.

Legózás a diófa alatt

„Óriási szerencsémre többtucatnyi lelkes segítőm akadt, így más munkáimmal is haladtam. A hátrányos helyzetű fiatalokból álló Tekerd! csoport első hívó szóra jött. Ez önmagában örömteli volt, hisz az említett közösségnek komoly tapasztalata van abban, hogy legókockákból alkossanak művészi táblaképeket.

A vezetőjükkel, Hudák Zsolttal közösen terveztük meg, hogy a »Beszélgetés a Campuson« című díjnyertes munkámat miként valósítsuk meg legókból. Miután az előkészületeket lezártuk, nyolcszor hat egységből álló lemezekre parcelláztuk fel az 5,5 méter hosszú, 2,5 méter széles képet. Utóbbi lépés azért volt hasznos, mert így bárhol rakhattuk a darabokat. A kis táblákat többek között vonaton, parkban és még diófa alatt üldögélve is építettem” – kezdte Evu.

Beszélgessünk!

A másfél hónapon át tartó legózásról mindent elmondanak a következő számok. Több mint 100 ember bevonásával, közel 300 órán át zajló munka eredményeként jött létre a 169.416 legóelemből álló mozaikkép. Evu az utolsó darabot ünnepélyesen a héten illesztette az életre kelt Campusba, amelynek mondanivalója is figyelmet érdemel.

„A művészet, a design és a tudomány ezer szálon való összefonódását igyekeztem ábrázolni. Az alkotás talán kicsit túl is mutat a különböző tudományágakon, nem véletlenül választottam a »Beszélgetés a Campuson«-t címnek. Hiszek ugyanis abban, hogy ha gyakran beszélgetünk, próbáljuk megérteni a másik gondjait, akkor mi magunk is jobb emberré válunk. Az biztos, hogy egy-egy jó szó soha nem árt” – hallottuk. A hazánkban készült eddig legnagyobb legót a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen állítják ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában