szívurna

2021.07.05. 07:41

Habsburg Ottó emléke közös értékünk – fotók

Habsburg Ottó, az utolsó Habsburg-trónörökös halálának tizedik évfordulójáról emlékeztek meg a Pannonhalmi Főapátságban tegnap. A szentmisén és az ezt követő konferencián a Habsburg család tagjai mellett részt vettek az ábrahámi vallások jelen lévő képviselői is.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Fotó: CSAPO BALAZS

Habsburg Ottó 1961-ben mondott le osztrák trónöröklési jogáról, de az európai politikai élet aktív szereplőjeként szerepet játszott a magyarországi vasfüggöny megszüntetésében, a páneurópai gondolatok megszületésében és számos kelet-európai ország, köztük Magyarország európai uniós csatlakozásában.

A szentmise után konferenciát tartottak

A hajdani trónörökös 2011. július 4-én hunyt el, szívurnáját azóta is a pannonhalmi bazilika altemplomában őrzik. A tízéves évforduló alkalmából, vasárnap szentmisén emlékeztek meg róla, valamint az ezt követő konferencián Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát, Husein Kavazovic, Bosznia-Hercegovina főmuftija, Darvas István főrabbi, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István, a Habsburg Ottó Alapítvány elnöke és Prőhle Gergely, az alapítvány igazgatója emlékezett meg a kiváló államférfiról.

 

Az ábrahámi vallások mai helyzetéről beszéltek

A konferencia résztvevői Habsburg Ottó, az európai egység, a közös értékek megőrzése és egymás elfogadása mentén megfogalmazott gondolatai nyomán az ábrahámi vallások mai helyzetéről is értekeztek.

Hortobágyi T. Cirill főapát előadásában elmondta, hogy ahogy a Napból is többnyire csak a sugárzást észleljük és a lényeges belső fúziók láthatatlanok, úgy a hit, az erkölcs és az értékek is gyakran rejtve maradnak, ezért fontos megtalálni, miben áll a hiteles életet gazdagító megvilágosodás.

Husein Kavazovic főmufti öt év óta először látogatott hazánkba. Előadásában el­mondta, hogy Habsburg Ottó többször is ellátogatott Szarajevóba és mindig hangsúlyozta, hogy az iszlám mint vallás nem jelent veszélyt, sőt, több ízben dicsérte is a boszniai muszlimok együttműködési kész­ségét.

Darvas István főrabbi kiemelte, hogy a legmagasabb viszony, ami ember és ember közt lehet a világban, az a „szeretetteli egyet nem értés”.

Lehet egyet nem érteni

– A sokszínűség nem azt jelenti, hogy vannak kérdések, amikről nem lehet beszélni. Ellenkezőleg, lehet egyet nem érteni, de ezt nem a másik elpusztításának jegyében, hanem a kíváncsiság és a megértés szándékával kell kifejezni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az esemény zárószavában úgy fogalmazott, 10 év már egy olyan távlat, ami után meg lehet ítélni egy egy államférfi, egy személyiség történelmi értékét. Habsburg Ottó számtalan olyan gondolatot fogalmazott meg, amik a mai életünkre nézve is helytállóak. Az pedig külön tiszteletre méltó, hogy politikai filozófiája mindig összhangban volt személyes hitvallásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában