Sétálóké és kerekezőké a töltés

2021.05.14. 12:31

Új táblák a győri Püspökerdőnél – Semmilyen gépjárművel nem lehet felhajtani az adott szakaszra

A Püspökerdő környezetében a töltéskorona használata évek óta jelentős konfliktusforrás. Az elmúlt időszakban a gyalogosok és kerékpárosok száma is ugrásszerűen megnőtt ezen a szakaszon. Most már motorral sem szabad behajtani.

Dániel Viktória

20210510 Győr A töltésre autóval behajtani tilos. Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A püspökerdei leeresztőzsilip és az újfalui rámpa közötti védvonalon eddig is fokozottan ügyeltek arra, hogy ki hajthat be a területre. Az elmúlt időszakban több lakossági jelzés is érkezett az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz a szakaszon tapasztalható intenzív gépjárműforgalom miatt.

– A gépi forgalom szelektív kitiltása mellett döntöttünk, mint ahogy ezt a Mosoni-Duna ugyanezen szakaszának jobb partján már tavaly megtettük. A közelmúltban már le is cseréltük a kiegészítő táblákat a vízügyi alapfeladatok ellátását biztosító, de csak kerékpáros- és gyalogosforgalmat engedélyező táblákra ezen a szakaszon – mondta el Németh József igazgató. – Személygépjárművel eddig sem lehetett használni ezt a szakaszt, hiszen erre a területre nem vonatkozik a töltéskorona-használati engedély. Mostantól pedig a motorosközlekedés is tilos ezen a szakaszon.

Tilos a töltéskoronán kívül a védmű bármely egyéb részén, illetve a töltésláb 10 méteres körzetében közlekedni és parkolni. Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Az igazgató elmondta, az intézkedésre azért volt szükség, mert Győr közelsége és a töltéskorona burkolt kialakítása miatt a terület használata nagyon intenzív, főleg gyalogosok és a kerékpárosok által. Másrészt a töltés nem közút, más viszonyok érvényesülnek rajta. A védmű elsősorban az árvízi védekezés céljainak megfelelően épült ki, ahogy fenntartás szintje is ezt szolgálja. Ilyen mértékű gépjárműforgalom mellett nem tudnák garantálni a töltés állékonyságának megóvását.

– A horgászoknak továbbra is lehetőségük van „évtizedek óta látogatott kedvenc horgászhelyük” felkeresésére a püspökerdei belső úthálózaton át a töltést keresztező rampákon keresztül. A töltéskorona ezen szakasza csak a vízügyi szakfeladatok számára vehető igénybe – kivéve rend­őrség, mentők és tűzoltók –, valamint indokolt esetben külön Éduvízig-engedéllyel rendelkező, egyéb hivatalos szervek vagy a területen célirányos munkát végzők léphetnek be.

A jogszabályok betartatását a rendőrség végzi, akik a szabálysértést minősítik az intézkedés során. A megyei rendőr-főkapitányságokkal fennálló együttműködés keretein belül a járőrök rendszeresen ellenőrzik a töltéseinket, hogy az illegális forgalmat kiszűrjék.

A vízügyi töltések bizonyos szakaszai külön engedéllyel gépjárművel is használhatók. Az ehhez szükséges engedélyt a vízügyi igazgatóság központjában, szakaszmérnökségeiken lehet kérvényezni. Az igénybe vehető szakaszokról pedig a www.eduvizig.hu oldalon a „Töltéskorona használati rendje” menüpont alatt lehet tájékozódni. Minden jár­­­műre vonatkozó szabály, hogy tilos a töltéskoronán kívül a védmű bármely egyéb részén, illetve a töltésláb 10 méteres körzetében közlekedni és parkolni. A quados, krosszmotoros közlekedés pedig minden részen szigorúan tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában