Győr750 kvíz

2021.05.24. 06:03

Győr 750 kvíz a Rába-gyár nagy évtizedeiről a 20. századból

Városunk híres üzeme az 1950-es évektől a magyar gazdaság zászlóshajója volt. A Rába-gyártmányokból szerte a világban, a tengerentúlon is rengeteget adtak el. Csak az amerikai piacon a Rába exportja meghaladta a 700 millió dollárt a hetvenes években. A legerősebb években több ezren dolgoztak a győri gyárban. Színes kis kvízünkkel az ő teljesítményük előtt is tisztelgünk.

kisalfold.hu
1.
1. A második világháború után mikor szűnt meg az önálló járműgyártás a Vagongyárban?
2.
1957-ben a Ganz-Jendrassik motorok forgattyús-tengely gyártásában bevezetett újszerű meleg-megmunkáló eljárásért Kossuth-díjat kapott öt kiváló győri mérnök (Bors János, Kapuváry Jenő, Maróti Lajos, Pécsi Sándor és Rátz Sándor). Mi volt a becenevük?
3.
A Vagongyár legendás vezetőjét, Horváth Edét szintén Kossuth-díjjal jutalmaztak a „gyorsvágás terén elért eredményeiért”. Mi volt Horváth Ede eredeti foglalkozása?
4.
A hatvanas években zajlott a gyárban az a hatalmi harc, amit történészek csak „győri csataként” emlegetnek. A párharcban ki próbálta – sikertelenül – gyengíteni Horváth Ede pozícióját?
5.
A '60-as évek végén komolyan felmerült, hogy a japán multi Győrben építse fel európai autógyárát. Melyik híres autógyár összeszerelő üzeme működött volna a tervek szerint a Vagongyár kapuin belül?
6.
A hatvanas évek végétől az Ikarus buszokba folyamatosan a Vagongyár szállította a motorokat. A licenszben gyártott erőforrásokat melyik nyugati cégtől vásárolta meg a győri nagyüzem?
7.
A hetvenes években mezőgazdasági nehézgépeket, főként traktorokat készítő, tengerentúli céggel fűzi szorosabbra kapcsolatát a Rába. Melyik gyárról van szó?
8.
Milyen eseménnyel adták át a Rába ETO Stadiont 1977 nyarán?
9.
9. Hányan dolgoztak a Rába-gyárban a nyolcvanas években?
10.
A Hungarocamion a ’80-as években szinte csak Rába-kamionokat állított csatasorba. Melyik ismert magyar író könyvében kerülnek többször szóba a Győrben gyártott, többtonnás monstrumok?
11.
A Rába ETO Stadionban melyik világhírű focicsapatot győzték le a győri zöld-fehérek KEK-mérkőzésen?
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában