Az élet szép

2021.05.20. 09:58

Dübörög a Jerusalema tánc Harkán – videó

Az öröm közös mottóval Harka is csatlakozott a világszerte nagy népszerűségnek örvendő Jerusalema tánc kihíváshoz. A világhálón alig egy hét alatt több mint 23 ezer feletti megtekintést értek el. Az ötlet Kadlecsik Zoltán, Harka evangélikus lelkésze fejéből pattant ki, a dal és a kihívás azt üzeni: az élet szép! – A lehetőség ott van előttünk, sokszor mégsem vesszük észre, mennyi öröm vesz körül bennünket. Erre akartam felhívni a figyelmet, ezért hirdettük meg a közös táncot – mondta Kadlecsik Zoltán, Harka evangélikus lelkésze, akinek húsvétvasárnap dobta fel a YouTube először a táncos videót, aztán egy lelkésztársa közösségi oldalán is találkozott vele. Tetszett a dal zenéje és mindaz, ami a kezdeményezés mögött van. Kadlecsik Zoltán és Németh Antal atya is táncol a videón.

Bódvai Ildikó

A dél-afrikai Master KG és Nomcembo Jerusalema című dala már egy éve szárnyal a világhálón és azt üzeni, hogy az élet szép, még egy ilyen borzalmas járvány idején is, és akkor is, ha nincs semmid. A dallam fülbemászó, a tánc egyszerű és dinamikus, nem csoda, hogy ennyire népszerű lett. – A húsvéti istentiszteletet még online tartottuk, arról beszéltem a kamera előtt, hogy a kereszténységnek a húsvétvasárnap a feltámadásról és az örömről szól, nem pedig a szomorúságról.

A legsötétebb időkben is észre kell vennünk, hogy milyen sok pozitív dolog vesz körül bennünket. Már akkor megemlítettem ezt a közös táncot – emlékezett a kezdetekre Kadlecsik Zoltán. Mivel az ötlet nyitott fülekre és támogatókra talált, létrehoztak egy weboldalt és meghirdettek egy Facebook-eseményt, amire folyamatosan érkeztek a jelentkezések. – Önkormányzatunk azonnal igent mondott az elképzelésre, és közös ötletelésbe kezdtünk a részleteket illetően – mondta Duschanek Péter, Harka polgármestere.

A lakosság körében is népszerű kezdeményezést több mint negyven lelkes amatőr jelentkezése igazolta, akik két próbát követően május elsején álltak a kamerák elé. A szervezésben Kutasi Heléna közművelődési asszisztens segített, a koreográfiát Boros Anita szakmai támogatása mellett tanulták be a harkaiak. – A szokásostól kicsit eltérő videóval az összetartásra, a közösség erejére akartuk felhívni a figyelmet – tette hozzá a polgármester.

– Mások nem tudták, de nekem május elsején van a születésnapom, ezért dupla öröm az élettől, hogy ilyen remekül sikerült a közös tánc. Nagyon jó érzés volt megélni ennyi ember összefogását. Lelkesen csatlakozott hozzánk Németh Antal atya is, ami külön öröm számomra. A koreográfiát úgy alkottuk meg, hogy Harka betűit is eltáncoltuk. Pénteken került ki a YouTube-ra a klip és szerda reggel, amikor rápillantottam a számítógépemre, már meghaladta a 23 ezret a megtekintés.

Összefogás – A harkai közös táncra több mint negyven lelkes amatőr jelentkezett.

– Itt nem versenyről van szó, de mégis, egy ilyen kis falu esetében ez nagyon szép eredmény. Azt üzeni, hogy jó egy közösséghez tartozni, egymásba kapaszkodni. Az egymás felé fordulás fontosságára és az öröm megtalálására, megélésére biztatjuk az embereket. Úgy látom, sokan élik meg örömmel ezt az összefogást, mert érzik, hogy nem vagyunk egyedül a világban – összegzett a rendkívül lelkes és sokoldalú lelkész, akivel nemcsak istentiszteletein, hanem népszerű lélekboncolgató elő- adásain találkozhatunk.

A koreográfiát úgy alkották meg, hogy Harka betűit is eltáncolták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában