Világsztárok és velük tizenhárom Grammy-díj érkezik a nyáron Sopronba

2021.01.04. 17:23

A SopronDrum alapítója, Horváth Kornél nyerte el az év dzsessz-ütőhangszerese címet

kisalfold.hu

Forrás: Pro Kultúra Sopron

Horváth Kornél nyerte el az év dzsessz-ütőhangszerese címet a magyarjazz.hu portál első ízben megtartott közönségszavazásán. A lövői születésű, Sopronhoz sok szállal kötődő népszerű, Kossuth-díjas zenész, a SopronDrum alapítója és művészeti vezetője örül ennek az elismerésnek és már nagyon várja, hogy nyáron egy hétvége alatt három világsztár és velük együtt tizenhárom Grammy-díj érkezzen a fertőrákosi barlangszínházba az Európában egyedülálló fesztiválra.

- A világ bármely pontján kiemelkedő zenei eseménynek számítana egy olyan fesztivál, ahol három zseniális művészt így együtt, egy hétvégén láthat a közönség. Ez a csoda a barlangszínházban megvalósul. David Sanborn, Stanley Clarke és David Friedman a nemzetközi dzsessz koronázatlan királyai, a zenekarokban pedig a műfaj legjobb, nemzetközileg jegyzett ütősei, fúvósai, gitárosai, billentyűsei játszanak. Ezek a nagyszabású koncertek életre szóló élményt tartogatnak minden korosztálynak – mondta a Kossuth-díjas Horváth Kornél, a SopronDrum eseménysorozat művészeti vezetője. A rendezvényt 2021. július 15. és 18. között rendezik meg Sopronban és Fertőrákoson.

Billy Kilson / David Sanborn / Ben Williams

A rendezvénysorozaton fellépő világsztárokkal összesen tizenhárom Grammy-díj érkezik Fertőrákosra. A hatszoros Grammy-díjas David Sanborn szaxofonos fellépése nemzetközi szenzációnak számít. Óriási élményt ígér a nézőknek. Zenekarában még két Grammy-díjas zenész játszik. Billy Kilson dobos kétszer kapta meg a rangos díjat Dave Holland basszusgitárossal, nagybőgőssel készített lemezeikért. Ben Williams basszusgitáros pedig Pat Metheny együttesével, az Unity Banddal kiadott zenei anyagért érdemelte ki a legjobb albumért járó arany gramofont ábrázoló elismerést.

Jön a fesztiválra a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, mágusa, a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke, aki zenekarával lép fel a fertőrákosi barlangszínházban. Nagyszabású, virtuozitást sem nélkülöző különleges koncerttel érkezik a jazz hatalmas csillaga. Az esten szerepel David Friedman vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző, jazzpedagógus.

Mindemellett mesterkurzusok is várják a fiatalokat, Billy Kilson, Rob Knopper, David Friedman, Szendőfi Péter tart foglalkozásokat a fiatal dobosoknak, ütősöknek.

Horváth Kornél úgy gondolja, a világsztárok jelenléte, koncertje mellett talán ez az egyik legnagyobb értéke a fesztiválnak. Ahogy megfogalmazta, számítanak a fiatal magyar ütőhangszeres generáció és az őket kísérő tanárok részvételére, érdeklődésére, hiszen részben nekik hozták létre a SopronDrum fesztivált. Nagyon fontos, hogy személyesen találkozhatnak példaképeikkel és közvetlen közelről kapják meg azokat a lenyűgöző energiákat, amit a meghívott ütőhangszeres sztárok képviselnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában