A Kisalföld utánajárt

2020.11.09. 07:56

Lehet drágább a kártyás vásárlás?

Olvasónk műszaki boltban vásárolt, amikor az ár felől érdeklődött, az eladó visszakérdezett, hogy készpénzzel vagy kártyával fizetne-e. Mert készpénzzel az áru olcsóbb, kártyával drágább. Lapunk szakértőitől azt kérdezi, hogy ez a megkülönböztetés legális-e.

Gyurina Zsolt

Forrás: Pixabay

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakembereinek álláspontja szerint ugyanarra a termékre vonatkozó árkülönbözet alkalmazása ugyanabban az üzletben sérelmes kereskedelmi gyakorlat, főleg, ha a fogyasztó erről csak a kasszánál értesül. Ilyen esetben érdemes bejelentéssel élni a fogyasztóvédelmi hatóságnál.

Véleményük szerint készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használata esetén a fogyasztót semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti, noha nincs olyan rendelkezés hazánkban, amely kifejezetten megtiltaná a limit alkalmazását.

A kártyás fizetések esetén valóban meghatározott jutalékot vagy fix díjat fizet a kereskedő a pénzügyi szolgáltatónak, akivel a POS terminál elhelyezésére vonatkozó szerződést kötötte. Épp ezért főleg azokon a helyeken találkozunk a limit alkalmazásával, ahol a forgalom jelentős részét kis összegű tranzakciók teszik ki (például trafikok, cukrászdák, büfék), hiszen ezeken a helyeken pár száz forintos ügyletek miatt arányaiban magasabb tranzakciós költségek terhelik a kereskedőt. Ezért a boltosok kettős játékot űznek: elfogadják a bankkártyát, mert nem akarnak elesni a kártyás vevőktől, de a kisebb összegek esetén megtiltják a használatot.

A limit alkalmazása nem lesz sem fogyasztóbarátabb, sem kevésbé kínos akkor, ha erről előre tájékoztatják a fogyasztót, de legalább a kellemetlenségek egy része elkerülhető lenne, ha már a bejáraton kellően hangsúlyosan kiírnák, hogy limitet alkalmaznak. Ennek hiányában jogsértő a gyakorlat, de még ezzel együtt is aggályos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában