Nem mindennapi

2020.11.22. 07:47

A lőtéren találta meg hobbiját a soproni színésznő – Fotók

Molnár Anikót ismerhetik a soproniak, 2012 óta játszik a Soproni Petőfi Színház színpadán. Közel egy éve kezdte el a sportlövészetet.

Etzl Edgár

Molnár Anikó, a Soproni Petőfi Színház színművésze a soproni lőtéren gyakorol.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

Nem mindennapi szabadidős tevékenységet talált magának Molnár Anikó, a Soproni Petőfi Színház színésznője. Gyerekkorában szerette nézni a tv-ben a vívásközvetítéseket, tetszettek neki a kifinomult mozdulatok.

– Hasonlóképpen érdekelt a sportlövészet is az eleganciája miatt – magyarázta. Az első lehetősége, hogy kipróbálhassa, milyen is célozni és meghúzni a ravaszt, tavaly télen jött.

Egy tombolasorsolással kezdődött

– A színház minden évben szervez színészbált. A tavalyin tudni lehetett, hogy a tombolán kisorsolnak élménylövészetet is – magyarázta Anikó. Ezt nagyon szerette volna megnyerni. Várakozása ellenére nem ő, hanem dramaturg kollégájának felesége vitte el az áhított nyereményt.

– Tudták rólam, hogy ki szeretném próbálni a fegyverforgatást, és a nyertes aznap este felajánlotta, hogy nekem ajándékozza a jegyet – mesélte Anikó, aki pontosan emlékszik a napra, mikor először megérkezett a Soproni Polgári Lövész Egyesület épületébe.

 

Vonzza az adrenalin

Miután kis tornával bemelegítették a célzáshoz szükséges izomcsoportjait, elmagyarázták neki a pisztoly helyes fogását és a legfontosabb szabályokat: koncentrálni kell a testtartásra és a levegővételre, helyes fókuszálás mellett, lassan, egyenletesen préselve kell meghúzni az elsütőbillentyűt, hogy hirtelen mozdulatok miatt lövés közben a fegyver ne mozduljon el.

A színésznőnek jól sikerült az élménylövészet, nevetve tette hozzá, hogy még a céltáblát is sikerült egyszer-kétszer eltalálnia. Az első alkalmat hamarosan a második követte, melyen még inkább megfogta a sport varázsa. – Meg kellett szoknom a hangos dörejt, de van emögött egyfajta adrenalinos állapot, hiszen mégiscsak fegyverekkel bánik az ember... Egyszerűen ott ragadtam – azóta már több mint négy hónapja tagja az egyesületnek, rendszeresen jár edzésekre, ahol a célba lövésen túl egyensúlygyakorlatokkal és más módszerekkel már versenyekre készül.

Fejlődő lőtér

A lőtér 1936-ban épült, ezután folyamatosan fejlesztették, utoljára a hetvenes években bővült egy kilenc lőállásos, mára fűtött pisztolylőtérrel, melyben huszonöt méteres távolságra lehet elhelyezni a céltáblákat. Ezt 2011-ben minden oldalról lefedték, így nem áll fenn a veszélye, hogy a kilőtt lövedékek elrepülnek a város felé. Méreteivel az épület az országban egyedülállónak mondható: más klubokban vagy zárt a pálya, vagy kevesebben tudnak egyszerre gyakorolni. A lőtéren az utánpótlás-generációk légpisztollyal edzhetnek, a kis kaliberű sportpisztolyoson át a karabélyos versenyszámokig mindenre lehet itt készülni. Bencsik Balázs alelnök elmondta, a Magyar Sportlövők Szövetségének közvetítésével 2019-ben tízmillió forintos pályázati összegre tettek szert, melynek nagy részét a hangszigetelés fejlesztésére fogják fordítani.

Az elmúlt években sok állandó tagja lett a közösségnek. – Szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki szeretné sportcélból elsajátítani a fegyverhasználatot – mondta az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában