büdös bogarak

2020.10.12. 07:29

Támadnak a poloskák Győr-Moson-Sopron megyében is: készül az országos poloskatérkép

Legyen akár zöld, akár barna, a poloskák évről évre bosszúságot okoznak, a hideg idő közeledtével berepülnek a lakásokba. A Sokk a rovar Facebook-közösség elkészíti azoknak a helyeknek listáját, ahol sok a poloska. Online kérdőív kitöltésével bárki hozzájárulhat munkájukhoz.

Simon Judit

Fotó: Illusztráció/pixabay.com

Szerdáig lehet kitölteni azt a kérdőívet, melynek adataiból elkészítik az országos poloskatérképet. Nemcsak azt mérik fel, hogy az országban hol a legrosszabb a helyzet, de azt is meg tudják állapítani, hogy melyik fajjal mikor, milyen számban találkozhatunk, illetve hogyan védekezünk ellenük.

– Néhány nap alatt már több mint nyolcezren töltötték ki a kérdéseinket tartalmazó űrlapot, így biztosra vehető, hogy október 14-ig a tízezret is meghaladja majd a válaszok száma. Ez alapján pedig elkészíthetjük az ország poloskatérképét – mondta Tóth Levente, a felmérést készítő Sokk a rovar Facebook-oldal kommunikációs ügynökségének munkatársa.

Az eddigi válaszadók 75 százaléka szerint az elmúlt öt évben vált tömegessé a címeres poloskák jelenléte a lakókörnyezetében. Az adatok azt mutatják, hogy legnagyobb számban az Afrikából származó, hozzánk Dél-Európából került zöld vándorpoloska és az ázsiai márványpoloska van jelen Magyarországon.

– Az eddigi válaszadók lakóhelye alapján Győr-Moson-Sopron megye nem tartozik a legfertőzöttebb területek közé – emelte ki Tóth Levente.

A büdös bogarak ilyenkor keresnek menedéket maguknak a téli hideg elől, ezért lepik el a házak falait, ablakait. Nem hordoznak betegségeket, a lakásban, házban nem okoznak kárt, de kellemetlen a jelenlétük, sokan irtóznak tőlük. Leginkább a védekezésképpen használt bűzös folyadékuk miatt keltenek undort.

– A legegyszerűbb, ha úgy védekezünk ellenük, hogy jól záródó, résmentes szúnyoghálót szerelünk fel az ablakokra és amikor csak lehet, csukva tartjuk a nyílászárókat. Emellett nagy segítség az ellenük kifejlesztett rovarirtó szer is, amit ráfújunk a poloskákra vagy a nyílászárók külső-belső keretére. Poloskainvázió esetén, ha a helyzet tarthatatlan, forduljunk szakemberhez, aki speciális szereket használva veszi fel a harcot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában