KultUdvarok

2020.09.27. 16:51

Megnyíltak a belváros rejtett udvarai Sopronban – fotók, videó

Immár negyedik esztendeje rendezi meg a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. a „Kult” programokat. A belváros rejtett kincseit térképezik fel és készítenek egyfajta kulturális számvetést. Idén a KultUdvarok kerültek a középpontba.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

Forrás: Kisalföld

Fotó: Szalay Károly

Kegyes volt az időjárás a KultUdvarok szervezőihez. Vasárnap délután verőfényben mintegy harmincöt belvárosi helyszínen fogadta valamilyen program az érdeklődőket. Sopron rejtett értékei tárultak fel a látogatók előtt, akik olyan szegletekbe is bekukkanthattak, amelyek máskor zárva vannak a kíváncsi szemek előtt. Újdonság volt a KultVonat, ami ezen a délutánon ingyenesen közlekedett a helyszínek között, nyolc helyen lehet rá felszállni és akárhol leszállni.

- A Szent Mihály naphoz közelítő program célja ugyanaz, mint annak idején a gazdáké volt, számba venni az éves szaporulatot, értékelni az éves termést, mérleget vonni. Mi ugyanezt tesszük negyedik esztendeje a kultúra terén – mondta Szekeres Kriszta főszervező. – A rendezvénnyel a kezdetektől fogva erre a csodás soproni építészeti örökségre szeretnénk felhívni a figyelmet – tette hozzá.

 

Közintézmények udvarai, társasházak belső terecskéi, függőkertek és sikátorok adtak helyet az egyes programelemeknek. A Cédrus könyvkereskedés előtt például karanténtörténeteket olvastak fel soproni művészek, az Erdészeti Múzeum udvarán pedig a természetet vették górcső alá.

-Adjunk időt magunknak felfedezni a belváros értékeit, hiszen Magyarországon nálunk van a második legtöbb műemlék. Egyre szebb és rendezettebb a városrész, az épületek homlokzatai harmincezer négyzetméteren újulnak meg – invitálta sétára a látogatókat Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában