Süt ránk a nap

Novák Miklós

Splitből, a vízilabda-Európa-­bajnokság helyszínéről írom e sorokat, sokadszorra megtapasztalva, hogy bár globalizált mindennapjainkban két klikkeléssel elérhető a világ bármely pontja; az ember, ha csak egy valamire összpontosít, térben és időben is képes vészesen kizökkenni az angol main streamből magyarra fordított fősodor rendjéből.

Splitből nézve csak két dolog fontos e napokban. Az első, hogyan szerepelnek a magyar válogatottak. A második, nem vagyok álszent, hogy milyen az idő. Minden egyéb mellékes. Így, amikor kedden a sporthíreket olvastam, egy vállrándítással elintéztem az NB I.-en hirtelen végigsöpört edzőváltási hullámot. A ZTE-től hazai pályán elszenvedett 5–0-s zakó után szinte törvényszerű volt Supka Attila menesztése Mezőkövesdről. Amit a lelke mélyén a tréner is várt, nem érezte jól magát Matyóföldön, feltételes, avagy kényszerű megállóhely volt a pályafutásában a Mezőkövesd. Kuttor Attila felmentése felmerült már az előző idényben is, de hát az NB II.-ben listavezető, majd bajnokcsapat edzőjét mégsem szokás elküldeni. „Kutya” az NB I.-ben sem végzett rossz munkát a Vasassal, éppenséggel kaphatott volna még bizalmat, de a vezetők érezhetően nem tökéletes megoldásként tekintettek rá. Egyébként pedig, ha a két ötpontos csapatnál léptek, akkor – kérdezem szerda délben – mire várnak a három ponttal tök utolsó Újpestnél? S akkor még ott van Böde Dani, aki mégsem Paksról megy nyugdíjba.

Foci, foci, ha nem vigyázok, máris beszippant… A vízilabda teljesen más világ. Itt azért rend uralkodik. Ha a magyar férfiválogatott a szét­esés jeleit mutatva végez a hetedik helyen a hazai rendezésű világbajnokságon, azt az egyébként kedvelt és sikeres kapitány nem élheti túl. Ha viszont a női válogatott vb-ezüst után nem kerül a négy közé az Európa-bajnokságon, attól a szakvezető hirtelen még nem végzi rosszul a munkáját. 

Pólóban van mélységük a dolgoknak. S persze más a mérce a nőknél, és más a férfiaknál. 

Ha a hölgyeknél kiesik a csapat legjobbja (Keszthelyi Rita) és még néhány kulcsjátékos, mindenki belátja, nem nagyon akad, aki a helyükbe léphetne. Ellenben ha az uraknál kap pihenőt a csapatkapitány (Varga Dénes), és rajta kívül a fél keretet lecserélik az Eb-re a vb-hez képest, az messze nem jelenti azt, hogy elfogadnánk a nehézségek taglalásából fakadó magyarázkodást.

A bizonyítási vágy csoda dolgokra képes. E téren az új kapitány, Varga Zsolt és a csapata egymásra talált. Jansik Szilárd, a klasszissá előlépett új cséká várja Splitbe a magyar drukkereket. Érdemes útnak indulni, süt ránk a nap, még kitart a nyár…