Nagyszabású koncertek

2021.11.16. 11:40

Fiatal tehetségeket ismerhetünk meg a Müpa Rising Stars sorozatában

A Müpa számos magyarországi bemutató és ősbemutató helyszíne is lesz a hétvégén a koncertsorozat keretében.

Összesen 6 koncerttel várja a közönséget november 19-től, péntektől vasárnapig az Európai Koncerttermek Szervezete, vagyis az ECHO által létrehozott Rising Stars sorozat a budapesti Müpában.

A fesztiválon Sanghajban alapított, de ma már Bécsben működő vonósnégyest, svéd hegedűst, katalán szaxofonkvartettet, brit kürtöst, Elton Johnnal is fellépő brit zongoristát és holland csodafurulyást hallhatnak az érdeklődők. A megszólaló művek spektrumát a klasszikus repertoár mellett új művek is gazdagítják.

A fesztivál nyitókoncertjét adó Simply Quartet a legígéretesebb fiatal vonósnégyesek egyike.

A ma már bécsi székhellyel működő formáció Sanghajban alakult, tagjai onnan kerültek az osztrák fővárosba, hogy felfedezzék maguknak a kvartettjáték lényegét és eredetét.

Szintén az első fesztiválnapon lép fel Johan Dalene 20 éves svéd-norvég muzsikus, aki Svédország vezető zenekaraival játszott a legfontosabb hangversenytermekben hazájában és külföldön. Kamarapartnere Nicola Eimer brit zongoraművész, aki a szólistakarrier mellett elkötelezett kamarazenész is.

Szombaton elsőként a katalán szaxofonkvartett, a Kebyart Ensemble lép fel.

Mind a 4 ifjú tehetség szenvedélyes kamarazenész, Rising Stars-programjuk az emlékek, az emlékezés témája köré épül.

Szintén a fesztivál 2. napján lép fel Ben Goldscheider londoni születésű kürtművész is, aki tavaly fejezte be tanulmányait a berlini Barenboim-Said Akadémián. Kamarapartnere Giuseppe Guarrera olasz zongoraművész, akivel 5 éve, közös akadémiai hallgatói időszakuk óta muzsikálnak együtt.

A nottinghami Kanneh-Mason család az egyik leghíresebb brit muzsikus família, mind a 7 gyermek játszik valamilyen hangszeren.

A fesztivál 3. napján elsőként koncertet adó Isata Kanneh-Mason 6 évesen döntötte el, hogy zongorista lesz. A zongoraművész korábban ösztöndíjat kapott Elton Johntól, akivel 2013-ban alkalma volt együtt koncertezni.

A Rising Stars programját vasárnap a még csak 22 esztendős, ám már jelentős karriert maga mögött tudó, Budapesten 2. alkalommal fellépő, holland furulyaművész, Lucie Horsch zárja. Koncertjének különlegessége, hogy a Rising Stars-turnén kizárólag Budapesten játszik el 2 művet az általa nagyon kedvelt Kurtág Györgytől. Ezenkívül a Bartók Konzervatóriumban is tanult finn zeneszerző, Lotta Wennakoski egyik műve is elhangzik majd. Kamarapartnere a csembalónál Max Volbers lesz.

A Rising Stars-művészek legtöbbször egy-egy számukra komponált kortárs művet is eljátszanak, a Müpa tehát számos magyarországi bemutató és ősbemutató helyszíne is lesz a hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában