világzene

2021.10.31. 12:47

Sikert aratva léptek fel a magyar résztvevők az English Folk Expón

A Hagyományok Háza képviseletében a Dalinda, a Pengetős Trió, az Ötödik Évszak, a Muzsikás és tíz zeneipari szakember szerepelt sikerrel az English Folk Expón.

Forrás: Hagyományok Háza / Facebook

A legrangosabb brit világzenei fesztivált, az EFEx-et a Manchester Folk Festivallal párhuzamosan rendezték meg október végén. A magyar nép- és világzenét a Hagyományok Háza mint kiemelt partnerintézmény képviselte – közölték a szervezők.

Az English Folk Expo olyan jótékonysági szervezet, amely különféle projektekkel támogatja az angol népzenei szektort. Fesztiváloknak és szakmai eseményeknek adnak otthont évről évre, hogy a legígéretesebb, népzenéből táplálkozó együtteseket bemutassák a közönségnek. A mostani eseményen a fiatal népzenész generációt képviselő Dalinda, Pengetős Trió és Ötödik Évszak a magyar népzenét különleges hangszereléssel, egyéni feldolgozásban, egyedi hangzásban, más műfajokkal ötvözve állította színpadra, így

a Muzsikás autentikus előadása mellett a hallgatóság megismerkedhetett a népzene modernebb perspektíváival is.

A koncertek a zenei szakemberek és a hallgatóság körében egyaránt sikert arattak, ami további nemzetközi fellépési lehetőségeket hozhat számukra. A Manchester Folk Festivalon megjelenés hozzájárul a kedvező Magyarország-kép kialakításához, a magyar népzenei hagyományok népszerűsítéséhez, valamint újabb partnerkapcsolatok, együttműködések létrejöttéhez.

Az Egyesült Királyság és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulóját, ebből az alkalmából további eseményeken is részt vettek a Hagyományok Háza együttesei és szakmai delegációja. Október 21-én a Manchesteri Magyar Főkonzulátus ünnepi fogadásán a Pengetős Trió adott koncertet, október 23-án táncházat tartottak, ahol a Muzsikás együttes működött közre, valamint bemutatták Simon Broughton és Weyer Balázs Repülj, madár, repülj című, a táncházmozgalom történetét feldolgozó dokumentumfilmjét.

A háromnapos rendezvény lebonyolításában a Manchesteri Magyar Főkonzulátus és a Londoni Magyar Kulturális Központ munkatársai is részt vettek.

Borítókép: Hagyományok Háza / Facebook

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!