Nem, nem, soha!

2020.12.15. 08:07

Az Uránia online csatornáján mutatják be Jelenczki István Trianon-filmjét

A koronavírus-járvány miatt a mozivászon helyett online csatornán mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínház Jelenczki István Nem, nem, soha – Isten az igaz ügyet nem hagyja el című négyrészes dokumentumfilmjét december 19-én és 20-án – közölte az intézmény.

Forrás: Wikipedia

A film első két része december 19-én, szombaton látható Magyarország Archiregnum és a Nemzetgyilkossági gyakorlat címmel. A Folyamatos Trianon és a Magyar feltámadás című fejezeteket pedig másnap, december 20-án, vasárnap vetítik – olvasható a közleményben.

Az online megtekintésre a jegy.hu oldalon válthatnak virtuális jegyet az érdeklődők.

A trianoni békediktátum századik évfordulójára készült film a történelmi Magyarországot felosztó döntés előzményeiről és következményeiről, valamint a nemzeti trauma feldolgozásának lehetséges módjáról szól

– írják.

A többéves munkával elkészült filmalkotásban többek közt megszólal Raffay Ernő történész, Bagdy Emőke pszichológus, Babucs Zoltán hadtörténész, Csere Péter jogász, Domonkos László író, újságíró, Popély Gyula felvidéki magyar történész, akadémikus, Szidiropulosz Archimédesz történész, szociológus, Vincze Gábor történész, Bogár László közgazdász, Kahler Frigyes jogász, jogtörténész, Tóth Zoltán József alkotmányjogász, jogtörténész és Zinner Tibor jogtörténész.

„A trauma – a történelmi Magyarország tudatos szétdarabolása – eddigi érvrendszerének cáfolata, a tényleges történelmi összefüggések megjelenítése hozzájárulhatna ahhoz a folyamathoz, amelyben a nemzet visszatalál önazonosságához. A nemzetlélek gyógyításához tényszerű feltáró és szembenéző folyamatokon keresztül vezet az út. Ezt a célt szolgálja négyrészes filmem, amely közel ötévi munkám eredménye” – vallja a dokumentumfilmről Jelenczki István.

Borítóképünkön a magyar békeküldöttség képviselői távoznak a trianoni diktátum aláírásáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában