Lengyel-magyar barátság

2020.11.04. 16:37

Szobrot kapott Teleki Pál Krakkóban

És köztéri kiállítás is nyílik az egykori magyar miniszterelnök Lengyelországhoz fűződő viszonyáról.

Forrás: IPN

Fotó: Janusz Slezak

Az életnagyságú szobrot Stefan Dousa neves krakkói szobrász készítette, létesítését az e célból alakult krakkói polgári bizottság kezdeményezte több helyi szervezet hozzájárulásával, a Kis-lengyelországi Vajdasági Hivatal pénzügyi támogatásával – közölte szerdán a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) krakkói részlege.

A vajdasági könyvtár közelében szerdán felállított szobor ünnepélyes avatását eredetileg jövő hét elejére tervezték, a november 11-i lengyel függetlenség napi megemlékezések részeként – olvasható az IPN holnapján. A járványügyi helyzet miatt azonban a ceremóniát későbbre halasztják.

Teleki Pál szobra a felállítás után Krakkóban, az avatási ceremóniát a járványhelyzet miatt később rendezik meg
Fotó: Janusz Slezak / IPN

November 5. és 24. között viszont a vajdasági könyvtár előterében a krakkói IPN szervezésében megtekinthető lesz a Teleki Pál és Lengyelország című köztéri kiállítás, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Csongrád Megyei Levéltár készítettek.

Az IPN közleménye szerint

Lengyelország hálás Teleki Pálnak a magyar kormány által 1920-ban, a lengyel-bolsevik háború idején továbbított lőszerszállítmányokért. Második miniszterelnöki hivatali időszaka során, 1939 nyarán pedig Teleki elutasította Hitler felkérését a magyar részvételre a Lengyelország elleni fegyveres agresszióban

- írták.

Lengyelország 1939. szeptemberi német és szovjet megtámadása után pedig Telekinek köszönhetően Magyarország lengyel katonai és civil menekülteket fogadott be

- olvasható a közleményben.

Felidézik azt is, hogy 2001-ben Telekinek Lengyelországban post mortem az egyik legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített parancsnoki keresztjét adományozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában