Jó tudni

2022.08.17. 10:50

Újabb covid-tünetek a láthatáron, figyelmeztet az ismert magyar orvos

Az omikron alvariánsai okozzák a panaszokat.

Fotó: Shutterstock

Dr. Mangó Gabriella legutóbbi Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben a már ismert covid-tünetek mellett két újabb panasz is gyakorivá vált a koronavírusos betegeknél.

"A covid lezajlása hullámzó: jobban vagy, mosott zokni, jobban vagy, rohadt nád" - fogalmaz szemléletesen a doktornő, majd így folytatja: "Kelés, fekvés, láz, hőemelkedés váltakozva jelentkezik a betegség alatt."

A gyöngyösi háziorvos ezután tesz említést a bejegyzésében arról a két covid-tünetről, amelyre egyre többen panaszkodnak. "Az éjszakai izomgörcsök mindkét alsó végtagban és az arcüregi gyulladások belobbanása is gyakori a betegeknél. Mindezt hasmenés, köhögés, esetleg hányás tarkíthatja" – számol be róla a doktornő.

Most legtöbben az omikron BA.4 és a BA.5 variánsaitól betegednek meg.

"A fent említettek tünetek mellett jellemző még a fáradtság, az izomfájdalom, az orrdugulás, az orrfolyás, és nem utolsósorban a torok- és fejfájás" - emlékeztet dr. Mangó Gabriella, akinek a javaslata, hogy aki teheti, viseljen maszkot, és kerülje a nagy tömeget, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Hozzátesszük: a nagy átoltottság hozzájárult, hogy a vírus ma már jóval kevésbé betegíti meg az embereket, kevesebben kerülnek kórházba, és ritkább a halálos áldozat. 

A legutóbbi jelentés szerint Magyarországon 6.414.563 ember oltottak be koronavírus ellen, az aktív fertőzöttek száma Budapesten 12.797, vidéken 36.729, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra figyelmeztet, hogy továbbra is emelkedik a szennyvízben a koronavírus koncentrációja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában