tragédia

2020.05.03. 20:17

Őrizetbe vették apja meggyilkolásáért Szilágyi István fiát

Saját fia végzett a Lópici Gáspárként híressé vált művésszel. Szilágyi Pétert a rendőrség már őrizetbe is vette, és kezdeményezték a letartóztatását is.

Budapest, 2010. május 19. A Gondnok szerepét alakító Szilágyi István játszik a Gézengúzok címû, a Duna TV és Next Station Production által készülõ új 11 részes ifjúsági tévéfilmsorozat forgatásán Budapesten, a XI. kerületi Mezõkövesd utcában. A sorozat egy középiskola hétköznapjait mutatja be. A diákok között Barátok közt-szereplõk és korábbi Megasztár-döntõsök is feltûnnek, a negyedik széria gyõztese, Király Viktor pedig tanárt alakít. MTI Fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

Fotó: Kallos Bea

Vasárnap reggel otthonában támadt rá fia Szilágyi Istvánra, az ország Lópici Gáspárjára.

A színész felesége, Jolán kétségbeesve, sokkos állapotban rohant át a szomszédos kisboltba, ahol csak annyit hajtogatott: hívjatok rendőrt, Péter megöli az apját

- írta meg a Blikk.

„Évek óta hatalmas problémák vannak a családnál, sokan, többek közt mi is próbáltunk már segíteni nekik, de a helyzet sosem változott.

Pityi bácsi fia, Péter csúnyán bánt a szüleivel, sajnos kódolva volt a baj. Azonnal hívtuk a mentőt és a rendőröket, később tudtuk meg, hogy a fia egy kalapáccsal ütötte, ahol érte. Szegény Jolika néni a rendőrök kiérkezéséig itt volt velünk, meg se tudott szólalni a sokktól”

- mondta a szomszédos kisbolt eladója.

A helyszínelés még jelenleg is tart az elhanyagolt romos családi házban.

A színész fiát már elvitték a rendőrök kihallgatásra, ahogyan a feleségét is.

A police.hu közleménye szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. május 3-án 7 óra 34 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Budapesten a XVII. kerületi X. utcában, egy családi házban egy férfi bántalmazza apját. A rendőrök a helyszínen elfogták a bántalmazót, a 49 éves Sz. Pétert, majd szemlét tartottak és megállapították, hogy

a férfi halálát idegenkezűség okozta.

A BRFK Életvédelmi Osztálya Sz. Péter ellen emberölés bűntett gyanúja miatt indított eljárást. A férfit később őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását, mivel alaposan gyanúsítható azzal, hogy vasárnap reggel ő gyilkolta meg édesapját. A letartóztatásról az ügyben eljáró bíró jövő héten hozhat végzést.

Hetvenéves kora után is kapott szerepeket

Szilágyi István számos filmben és tévésorozatban szerepelt, még főiskolásként játszott az Égre nyíló ablakban (1959), ezt követte a nagy sikerű Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig című, Makk Károly által rendezett vígjáték (1964). Országosan ismertté 1968-ban Sipos úr figurájának megformálása tette a Bors című tévéfilmsorozatban. Egyik legnagyobb sikerét Csukás István Keménykalap és krumpliorr című (1978) népszerű filmjében aratta a plakátragasztó Lópici Gáspár szerepében.

Saját becenevének köszönhette A Tenkes kapitánya népszerű tévéfilm-sorozatban (1964) a Pityik őrmester nevet, amelyet az író Örsi István az ő tiszteletére adott az általa játszott labancnak. Volt többek közt szélhámos (Az örökös, 1969), szakács (A halhatatlan légiós, 1971), őrmester (Bors Máté), pandúr (Talpuk alatt fütyül a szél, 1976), huszár (80 huszár, 1978), piócás ember (Indul a bakterház, 1979) és ékszerész (Zsaruvér és csigavér, 2001).

A könnyed szerepek mellett filmdrámákban is játszott: az Azonosítás, az Angi Vera, a Sztálin menyasszonya és A napfény íze című alkotásokban is láthatta a közönség.

Hetvenéves kora után is kapott szerepeket, játszott a Szuromberek királyfi című mesefilmben, a Casting minden című zenés filmben, valamint a Véletlenül szándékos című krimiben, a Szomjas György által rendezett A Nap utcai fiúk című 1956-os filmben, és a 2009-i filmszemle versenyprogramjában is szereplő, Goda Krisztina által rendezett, Kaméleon című filmben.

A színész igazi életterének a színházat tekintette, és azt vallotta, hogy nincs kis szerep. Pályafutása alatt a legnagyobb klasszikusok – többek közt Csehov, Dosztojevszkij, Steinbeck, Tennessee Williams – darabjaiban lépett színpadra. A szélesebb közönség filmes és színházi szerepei mellett reklámfilm-sorozatból is ismeri, a '90-es években a Lottó reklámarca is volt.

2002-ben a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjban részesült, 2003-ban Gobbi Hilda-életműdíjat kapott, 2009-ben pedig a magyar filmkritikusok Életműdíját vehette át. 2010-ben Kisfaludy-díjat, 2015-ben Kisfaludy Életműdíjat, 2016-ban Pro Urbe Győr díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában