Járvány

2020.04.06. 07:17

Szolidaritásra buzdítanak a hazai zenészek

Nyílt levélben fordul a rádiós és tévés zenei szerkesztőkhöz, rendezvényszervezőkhöz és a közönséghez a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete. Közleményükben azt kérik, hogy mindenki a saját területén próbálja meg segíteni a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került zenészeket.

Fotós: Takács Gábor

Az Artisjus legutóbbi, 2018-as adatai szerint

Magyarországon a tavaszi, illetve a nyári szezonban 27.217 élőzenés fellépés volt.

Idén a tavaszi koncertek szinte biztosan elmaradnak, és a nyári fellépések is kérdőjelessé váltak, ezért a zenészek elesnek fő bevételi forrásuktól. Az érdekképviseleti szervezet ezért azt kéri, hogy mindenki, aki tud, segítse a bajba jutott muzsikusokat a saját területén.

„Kérjük, hogy a rádiós és tévés zenei szerkesztők a korábbihoz képest több magyar szerzeményt játsszanak”

– fogalmazott Bíró Zsolt, az egyesület elnöke. „

Örülünk, hogy már több médium, többek között a Jazzy Rádió, a MTV (Music Television) és a Sláger Rádió is bejelentette ebbéli szándékát.”

Az egyesület szerint a rendezvényszervezők is nagyban tudják segíteni a magyar zenészeket.

„Ha véget ér a koronavírus-időszak, és újra lesznek fesztiválok, kérjük, hogy minél több magyar produkciót léptessenek fel”

– folytatta Bíró Zsolt.

„Ha elmarad egy-egy külföldi együttes koncertje, azt hazai fellépőkkel pótolják!”

Sokat tehet a magyar zenészekért a zeneszerető közönség is. A szervezet azt kéri, amennyiben lehetőségük van vegyenek lemezeket, illetve hallgassanak magyar dalokat az online fórumokon (pl. Spotify, iTunes, Deezer, dalok.hu stb.).

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete 250 tagot számlál, és sok ismert zenészt tud a soraiban. 2007 óta képviseli fontos ügyekben a magyar zenészeket, legyen az magyar zenei kvóta létrehozása vagy üres hanghordozó jogdíj reformja. Az egyesület úgy véli, ha véget ér ez a nehéz időszak, és újra lesznek élő koncertek, a zenészek személyesen is át tudják majd adni köszönetüket és szeretetüket a közönség felé.

Borítókép: Bíró Zsolt, a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesületének elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában