handball special

2015.09.16. 15:47

Két csapat szűnt meg egy éven belül Csornán - Ilyen lett a megyei női kézilabda bajnokság

Kóny, Kimle: két új csapat a megyei női kézilabda bajnokságban.

Tavaly a 2014/2015-ös szezonban a megyei 1-es bajnokságban már csak 6 csapat indult, ebből 2015 őszére négy maradt. Kiszállt a bajnokságból a Csorna, ahol egy éven belül két csapat szűnt meg, és nem indul a VKLSE II sem.

Vajon hogy játszhatnak a játékosok?

A megyei egyes bajnokságban hivatalos igazolás és játékengedély kell a játékosoknak. Akinek viszont ilyen igazolás van, nem játszhat például az amatőr diákolimpiai bajnokságban az iskolája csapatában. Ezért volt korábban jó a megyei kettes bajnokság több játékosnak is, mert megyei kettes igazolással a települését is tudta képviseli és az iskolája csapatában is pályára tudott lépni.


A megyei kettőben két új csapat is nevezett, újra játékra jelentkezett a Kóny és Kimle is csapatot indít.

A megyei kézilabda szövetség végül úgy döntött, összevonták a megyei 1 és megyei 2-es bajnokságot, amely így 15 csapatos lett. (Tavaly a két bajnokságban szintén 15 csapat szerepelt.)

Úgy tudjuk, a 2014 novemberben újjáalakult Kapuvári Kézilabda és Szabadidősport Egyesület kacérkodott az indulással, de a klub vezetői végül úgy döntöttek, egyelőre nem indítanak csapatot sem a női sem a férfi bajnokságban.

Hogy játszik a 14 csapat?

A 15 csapatot két csoportba sorsolták és a következő sziszétáma szerint játsszák a bajnokságot: az A csoprtban 8, a B csoportban 7 csapat (8-as sorsolási tábla szerint) játszik oda-vissza két kört, a B csoportban így mindig lesz egy szabadnapos csapat.
Ez 14 forduló, 10 lesz idén (2015-ben), 4 tavasszal (2016). A csoportok 1-4. és 5-8. helyezettjei utána kuparendszerben játszanak tovább, pont úgy, ahogy az MKSZ az NB I-es mezőny számára ezt előírja. Tehát pl. A1-B4 oda-visszavágóban.

A párosítások négy győztese elődöntőt, majd döntőt játszik, szintén oda-visszavágóban, kupa szabályok szerint.

A csoport
Szany
Győrújbarát
Kimle
Öttevény
Győrzámoly
Beled
Kóny
Répcelak

B csoport
Fertőszentmiklós
Hegykő
Győrszemere
Koroncó
Mogaac
Bősárkány
Lébény

Kérdőjelek

Sajnos a tapasztalatok szerint egyre nehezebb egy-egy csapatnak elindulnia a bajnokságban. Egyre kevesebb a játékos, egyre magasabbak a költségek.

Mindent elárul a kézilabdázás megyei helyzetéről, hogy Csornán mindkét megyei egyes csapat megszűnt egy éven belül. A Csorna I a tavalyi szezonban bronzérmes lett, míg a Csorna II néhány évvel ezelőtt magabiztosan nyerte a megyei kettes bajnokságot.

Kérdés még: vajon megoldják a szövetségben, hogy a megyei bajnokságban is hároszor kérhessen egy csapat időt egy meccsen?

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!