Győr és környéke

2015.12.17. 12:49

Úgy ünnepeltek Győrben, mint a pásztorok Betlehemben - fotók!

A győri Belváros és Újváros találkozásánál lévő, Európában egyedülálló épületegyüttes, az "evangélikus sziget" szívében szabadtéri istentiszteletet rendeztek december 24-én.

Szeghalmi Balázs


December 25. - Úgy ünnepeltek Győrben, mint a pásztorok Betlehemben - képgaléria!


Fotók: Tolnay Imre


Előzetes - Szabadtéri istentiszteletet tartanak szenteste a győri evangélikusok

Mint arról portálunk november végén beszámolt, letették a győri evangélikus sziget ötmilliárdos felújításának alapkövét. A beruházás várhatóan 2017 októberére fejeződik be.

"Nagyon örülünk épületegyüttesünk modernizációjának. A munkálatok miatt azonban jelenleg templom nélkül maradtunk. Az Öt Templom Fesztivál szervezői adták az ötletet, hogy próbáljuk meg kihasználni a helyzetet.

Tudomásom szerint eddig nem tartottak szenteste napján szabadtéri istentiszteletet Győrben" - kezdte Csorba János, a Győri Evangélikus Egyházközösség igazgató lelkésze.

Hasonlóan a pásztorokhoz

"A hagyományos jelképeken túl még gazdagabb lesz a hívők karácsonya idén. A pásztorokhoz hasonlóan a szabad ég alatt ünnepeljük Jézus születését.

A szabadtéri rendezvény mellett szólt az is, hogy a december 24-én délután tartott istentiszteleten mindig rengetegen vesznek részt. Felekezetünktől egyébként sem idegenek a szabadtéri összejövetelek.

Márton-napon jótékonysági disznótort ülünk a felpéci tájházban, míg a Betlehemből érkező karácsonyi lángot szintén szabad ég alatt fogadjuk kürtöskaláccsal, forralt borral. Meleg italból, teából december 24-én délután sem lesz hiány" - folytatta Csorba János.


A különleges istentiszteleten az evangélikus Péterffy-iskola diákjai fellépésükkel emelik az ünnep hangulatát. Fotó: H. Baranyai Edina

A különleges istentiszteleten az evangélikus Péterffy-iskola diákjai fellépésükkel emelik az ünnep hangulatát. Fotó: H. Baranyai Edina
Az újvárosi reformátusok rögtön felajánlották segítségüket

A Győri Evangélikus Egyházközösség igazgató lelkésze hozzátette: "az újvárosi reformátusokkal remek kapcsolatot ápolunk. A felújítás hírére ők rögtön felajánlották, hogy karácsonykor tartsuk a templomukban az ünnepi áhítatot. Most a szabadtéri istentisztelet mellett döntöttünk, más ünnepi alkalmakkor élünk a baráti segítségével".

Arra a kérdésünkre, hogy templom híján jelenleg hol tartják a napi istentiszteletet a győri evangélikusok, a következő választ kaptuk: "a szeretetházunk dísztermében, mely felszentelt helyiség".

"Az Öregtemplom udvarán (Győr, Petőfi tér 2.) szenteste napján 16 órakor kezdődő szabadtéri istentiszteleten gyerekek műsora, zenés betétetek emelik az ünnep fényét. Természetesen számolunk az esetleges hűvös téli időjárással. Ezért az ünnepi istentisztelet nem tart tovább negyvenöt percnél" - búcsúzott Csorba János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!