Győr és környéke

2019.04.12. 09:46

Minden második olvasónk inkább elmegy kirándulni, mint hogy locsolkodjon vagy várja a locsolókat

Mutatjuk szavazós cikkünk eredményeit, néhány meglepő, néhány sejthető válasszal - a húsvéti hagyományok tükrében. 10-ből 7 ember szerint például sonka nélkül nem ugyanolyan az ünnep.

Ihász Nóra

Kedd reggel és csütörtök kora délután között összesen 897 szavazatot küldtek be olvasóink a húsvéti népszokásokhoz kapcsolódó cikkünk felületén.


6 kérdést tettünk fel, az ünnepi ételektől a locsolkodásig mindenféle területen. A legtöbben az első kérdésre adták le voksukat, ami az ünnepi dekorációról szólt.


Ebből kiderült, hogy olvasóink túlnyomó részt barkával díszítik ilyenkor otthonukat (44%), és fele-fele arányban (28-28%) vannak azok, akik hímes tojással és akik valamilyen állatfigurás ajtókopogtatóval tesznek az ünnepi hangulatért.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Ami a locsolkodást vagy a locsolók várását illeti, minden második szavazó inkább elmegy kirándulni, mint hogy hódoljon ennek a hagyománynak.


Vannak azonban olyanok is, akik szerint ez az egyik legszebb népszokás, és mindenképp élnek is vele (22%). Még többen vannak azok, akik spontán döntenek ez ügyben: a "majd ahogy alakul" választ húzták be (28%) - "minden esetre örülök a hímes tojásnak / készítek hímes tojást", állt a válaszban.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

Nem meglepő adatok jöttek ki az ünnepi ételekre vonatkozó kérdésnél: 10-ből 7 ember szerint "sonka nélkül nem ugyanolyan a húsvét". 10-ből 2 asztalon lesz hagyományos és egy kicsit modernebb étel is, 10-ből 1 konyhában pedig ugyanaz lesz a fogás, mint bármely más napon.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

A szavazás során kicsit a múltban is kalandoztunk: megkérdeztük olvasóinkat, mire emlékeznek a legélénkebben a gyermekkori húsvéti élményeik közül. Hódított az erős illatú kölni (48%) és a tojáskeresés (45%), ám leghátul kullogott a locsolóversek humoros átírása (8%).


Szinte minden ünnepünkhöz kapcsolódik valamilyen időjárási jóslás, s ez alól a húsvét sem kivétel. A népi jóslat szerint ha húsvét napján esik, pünkösdig minden vasárnap eső fog esni, és változó időre kell számítanunk.


10-ből 7 olvasónk azt mondja, ettől függetlenül bárhogy alakulhat az időjárás, 3-an viszont azt, hogy van alapja a jóslásoknak.

Illusztráció: Pixabay

Illusztráció: Pixabay

A húsvéti nagytakarítás szokása a mai napig él. Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink ezt mennyire tartják. Mint kiderült, 56 százalékuk nem szokta összehangolni a nagytakarítást az ünnepekkel, 44 százalékuk pedig az otthonuk minden kis szegletét kitakarítja, mert ez így illendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!