Hallgassa élőben!

Győri professzor szervezett szekciót a terrortámadások kezeléséről

Az Európai Mellkassebészeti Társaság jubileumi, 25. konferenciáján prof. Molnár F. Tamást, a győri Petz-kórház mellkassebész-főorvosát kérték fel önálló szekció szervezésére a terrortámadások következményeinek felszámolására.

 
 
– Miért magyar sebészre esett a választás? Mert már életszerű a téma nálunk is? 
 – A társaságban ismerték a hazai és külföldi közleményeimet, aktivitásomat, s itt nem a nemzetiség számít – esetemben nyilván nem. Úgy gondolom ugyanis, hogy Magyarország – hasonlóan a többi közép-európai államhoz – jóval védettebb, de ez nem jelenti azt, hogy engedhetnénk az éberségünkből. A téma nem fenyegető nálunk, de „angolosan higgadt” felkészültséget tartanék kívánatosnak – kezdi a professzor.
Prof. Molnár F. Tamás így folytatja: – Abban biztos vagyok, hogy Győrben orvosilag, nővéri és egyéb ápolói szinten, technikai hátterünk birtokábanképesek lennénk kezelni a helyzetet. Látva az eredményeket, nem maradnánk el Londontól, Párizstól, vagy most szomorúan a hozzánk méretben közelebbi Manchestertől.

 – Az öngyilkos merénylők kartácsszerű bombáinak sérülései mennyiben tartoznak a mellkassebészetre?
– A valóban súlyos sérülések 20–30 százaléka érinti a mellkast is, ezekközül számos életveszélyes. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a műtétek megoldhatók zömmel mellkassebészeti jártassággal is, nem igénylik a szakvizsga teljes képességeit. A kötelem egyébként fordítva is igaz: a mellkassebésznek ugyanúgy képesnek kell lennie a kármentő hasi vagy épp érsebészeti beavatkozásokra.

– Ezek a sérülések új sebészeti eljárások bevezetésére, megtanítására iskésztetik majd a mellkassebészeket? Tanítanak egyáltalán ilyet az egyetemen?
 – Új eljárásokat nemigen tanítanak. Ezek a sérülések – bár van kivétel – a régi, szükség 
hiányában elfeledett tudások felélesztésére késztetnek. Szükséges a sebészi gondolkodásmódunk bizonyos módosítása nemcsak a mellkasban, hanem a hasban is. Kollégámmal, barátommal, Oláh Attila professzorral régi tervünk a torzó sérülések sürgősségi sebészetének könyvbe öntése. Mi készen állunk, sajnos a kiadói oldalról nem találkoztunk fogadókészséggel. Talán majd most… Az egyetemi oktatásról pedig: a Pécsi Tudományegyetemen, melynek a Petz az oktató kórháza, Rendeki Szilárddal négy éve hoztuk létre a Műveleti Medicina Tanszéket, amelynek a szélsőséges körülmények közötti sérültellátás az egyik fő profilja. Tehát tanítjuk ezt: egyetemi és posztgraduális szinten egyaránt. Győri kezdeményezésre két egymástkövető évben is kiemelten foglalkoztunk a fiatal sebészek konferenciáin akérdéssel. Szükség lenne ennek a tárgynak az ápolástudományba való bevezetésére is, hiszen az orvos önmagában kevés. Mi nyitottak vagyunk ez irányban is. 

Ezek a sérülések zömében a szükség hiányában elfeledett tudások felélesztésére késztetnek - mondja a bombatámadásokról prof. Molnár F. Tamás. Fotó: H. B. E.
Ezek a sérülések zömében a szükség hiányában elfeledett tudások felélesztésére késztetnek – mondja a bombatámadásokról prof. Molnár F. Tamás. Fotó: H. B. E.

 

– Hallunk az öngyilkos merénylők szöges bombáiról, de elképzelni nem tudjuk ezeket a sérüléseket. Miért pusztítóbbak ezek?
 – Mi, a polgári életben dolgozó, legfeljebb kocsmai késelésekhez, vadászbalesetekhez szokott sebészek is csak közlemények, előadások alapján tudtuk elképzelni. A roncsolások kiterjedése, többszörössége az egyik nagy különbség, amely módosított sebészi szemléletet, ellátási taktikát követel. A technikák egyébként nem különböznek, a filozófia kissé más, de nem idegen. A másik különbség az egyszerre ellátandó sérültek száma, e helyzet kezelésének is megvan a maga módszertana. Fejben, szervezettségben készen kell lenni a gyors átállásra. 

– Látott, kezelt ön már ilyen sérülést?
 – Szúrt, lőtt és zúzott mellkassérülést – mint minden kollégám – én is számosat operáltam az évtizedek során, és még több olyan beteget, aki a közvetlen életmentő beavatkozás után került hozzánk. Műveleti területi tapasztalatom szűkös, a 2006-os Libanonra korlátozódik. Ugyanakkor Pardavi Gáborral együtt részt vehettem a tragikus bőnyi tűzharc sérültellátásában, ami számos szakmai tapasztalattal szolgált. A műtőblokk emlékezetes tüze is gazdagított: így több oldalról szereztem  hasznosítható emlékeket. (Ez utóbbit lásd: Műtét a kórház liftjében – Kisalföld, 2016.október 20.) 

A győri kórház főorvosa, prof. Molnár F. Tamás. Fotó: H. Baranyai Edina
A győri kórház főorvosa, prof. Molnár F. Tamás. Fotó: H. Baranyai Edina

– Ha baj van, hívnak magyar mellkassebészeket külföldre segíteni?
 – Az események váratlanságából fakadóan – az időfaktor miatt – azonnali segítségre van szükség. Európában az ellátás lefedettsége miatt az ilyesmi felesleges, akár kártékony is lenne. Ilyenkor elsősorban rendre, fegyelemre van szükség: ez rendszerszintű feladat. Egy-egy kórház terhelése rendszerint a kapacitásokon belül marad. A későbbi, jól időzíthető másod- és harmadlagos ellátásban már nyílik mód a segítségre. A délszláv háború mellkassérültjeit is elláttuk annak idején; de a jelenben is megvan ennek a jól működő rendje.

 – Elhangzott olyasmi a konferencián, ami újdonság volt a civilek számára?
 
 – Legértékesebb annak a párizsi kollégának az előadása volt, aki a 2015. novemberi terrortámadás sérültjeiről számolt be, a saját tapasztalatait is megosztva. Az Afganisztánt és Malit is megjárt alezredes a hadisebészet számunkra is alkalmazható tapasztalatairól szólt. Külön hangsúlyt kapott a logisztika, és az az osztályozási rendszer, amelynek módosított formáját a Petz sürgősségi osztálya is alkalmazza. Az én előadásom a mellkasi traumatológiai elvek rendszerezett és kritikus áttekintését adta, amelyben a képzés és a civil-katonai együttműködés kapott súlyt. Egy fiatal sebésznek minden váratlan kihívás új – az ezekre való felkészítés a dolgunk. A latin közmondás „si vis pacem, para bellum” módosítása ránk nézve ma is érvényes: ha nyugodtságra vágysz, állj készen az ellenkezőjére. 

 

Gyerek is ült az autóban: konzervdobozzá gyűrte a vonat a személyautót, ami tilosban hajtott a sínekre
A személyautót szinte összegyűrte a vonat. Apa és gyermeke is kórházba került.
Eb 2020: Wales–Svájc – ÉLŐ!
Egyenlő erők küzdelmének tűnik, de vajon melyikük nyeri a meccset?
Borzalmas napmérgezést kapott a fiatal lány: ezek a tünetei
Most, hogy egyre jobb az idő fontos, hogy mindenki odafigyeljen a napvédelemre. Holly Barrington erre figyelmezetet mindenkit, miután ú súlyos napmérgezést kapott.
A lengyel turisták leginkább a vidéki Magyarországot kedvelik
A lengyel turisták leginkább a magán szálláshelyeket kedvelték, de továbbra is népszerűek a kempingek, a szállodák közül pedig a három csillagosak.
Gyász
„Ama nemes harcot megharcoltam, a futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam. (Pál 2. levele TIM 4,7) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy P O N G R Á C Z A L F R É D főiskolai adjunktus, a Győrsági Általános Iskola volt igazgatója, Győrság Község Önkormányzatának képviselője három választási ciklus alatt életének 68. évében elhunyt. Temetése 2021. június 14-én (hétfőn) 15 órakor lesz a győrsági régi temetőben. Iskolaigazgatóként és önkormányzati képviselőként egyaránt falunk lakóiért dolgozott. A munkáját köszönjük, az emlékét kegyelettel és tisztelettel megőrizzük, osztozunk szerettei gyászában. Győrság Község Önkormányzata
Fájó szívvel, de soha el nem múló szeretettel emlékezünk, BERTALAN JÓZSEF halálának 7. évfordulóján. Már 7 éve, hogy a nap nélküled kel fel és nyugszik, s a szívemben a fájdalom, a hiányod, azóta nem szűnik. Az élet talán még tartogat jót és szépet, de a felhőtlen boldogságom haláloddal ért véget. Nincs ez így jól, Isten is tévedhet, mert sok dolgod lett volna még itt az életben. Lelkem majd csak akkor nyugodhat meg teljesen, amikor az öröklétben újra magamhoz ölellek. Szerető feleséged, családod, testvéred és családja, 3 unokád: Ármin, Zalán, Levente. Aki ismerte és szerette, szenteljen egy percet emlékének.
Életünk legszomorúbb napjára emlékezünk GLASER JÓZSEFNÉ szül. Tóth Margit halálának 13. évfordulóján. Tizenhárom éve, hogy lehunytad drága két szemed, utoljára dobbant szerető szíved. Istenem, kérlek szólj a lányomhoz, nem baj, ha felébred, szeretném elmondani mily nehéz fájdalommal, bánattal élni. Istenem, idős napjaimban had legyen az a legszebb álmom, hogy láthatom, ölelhetem drága lányom. Oly messze, de mégis itt vagy, arcomról töröld le az érted hulló keserű könnyeket. Szerető édesanyád, férjed, testvéred és családja, gyermekeid: Csaba és Alexa, unokáid: Csaba, Dominik, Dániel, Levente, Réka, Zalán, és Benett, Menyed: Móni, vejed: Krisztián
,,Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, megpihent a két kéz, amely mindig csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósom, testvérem és rokonunk, BITTÓ SÁNDOR LIPÓTNÉ szül. Mayerbeck Anna Mária ,,Dudi életének 75. évében váratlanul elhunyt. Temetéséről később intézkedünk. Gyászoló család
,,Sokat küzdöttél, Sokat dolgoztál, Elfáradtál, Szerettél minket, Nagyon szeretünk. Mélységes fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy DR. GÁL LÁSZLÓ professor emeritus, címzetes főigazgató életének 81. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. június 18-án 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését! Fájdalmunk mérhetetlen. A gyászoló család
,,Ajkamra nem tudott panaszt csalni sem kín, sem fájdalom, de a halál legyőzött, nem volt irgalom. Emlékem azért itt hagyom köztetek, mindenkitől búcsúzom: Isten veletek! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, párom, nagymamám, lányom, testvérem, anyósom és rokonunk, GALAMBOS ZOLTÁNNÉ szül.: Miksó Ildikó életének 62. évében rövid ideig tartó betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. június 16-án, szerdán 15 órakor lesz a győrújfalui temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét 14.15 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Éltél, ahogy kellett, vagy ahogy lehetett. Most az örök béke ölel, és a végtelen szeretet. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk, rokonunk, barátunk és ismerősünk, HERENKOVICS ISTVÁN (Kesu) életének 66. évében elhunyt. Temetése 2021. június 15-én, kedden 16 órakor lesz a győrszemerehegyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédink, anyósunk és rokonunk, KAKICS GYÖRGYNÉ szül. Kozák Erzsébet életének 91. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. június 16-án, szerdán 11 órakor lesz a győri Szent Imre-templomban, szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke szívünkben otthont talál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS IMRE hegykői lakos életének 83. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása szentmisével egybekötve 2021. június 16-án 16 órakor lesz a hegykői temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, apósom, nagypapánk és rokonunk, KISS ISTVÁN életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 16-án, szerdán 15 órakor lesz a halászi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Fájdalommal tudatjuk, hogy férjem, szeretett édesapánk, drága nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, SZABÓ IMRE 85 éves korában váratlanul elhunyt. A gyászmise és az urna elhelyezése a soproni Szent Margit-templomban lesz 2021. június 17-én 16 órakor. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZITA ÉVA szül. Bodó Éva a soproni Hotel Szieszta, valamint a büki Hotel Répce és Répce Gold volt igazgatója méltósággal viselt, gyógyíthatatlan betegségben, rövid szenvedés után tragikus hirtelenséggel, 74 éves korában elhunyt. A temetéséről később intézkedünk. Gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt már időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, csak nézzetek fel az égre.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Férjem, Édesapánk, Apósunk, Fiam, Testvérem, Vőm, rokonunk és ismerősünk, TINGLI DEZSŐ életének 67. évében váratlanul elhunyt. Végakarata szerint búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZABÓ SÁNDORNÉ szül. Horváth Katalin tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. június 16-án 15 órakor lesz a fertőd-süttöri temetőben. Köszönjük mindenkinek, aki gyászunkban együttérez velünk. Fájó szívvel búcsúznak tőle: fiai, menye, unokái és élettársa.
,,Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, szorgalom és munka volt az egész életed. Nem haltál meg, csak pihenni mentél, köszönjük, hogy éltél és minket szerettél! Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TALABÉR SÁNDOR a Vasi Volán Zrt. nyugalmazott autóbusz-gépkocsivezetője életének 63. évében, 2021. június 3-án örökre megpihent. Hamvaitól szűk családi körben veszünk végső búcsút. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon együttéreznek velünk. Emlékét szívünkben örökké megőrizzük! Szerető családja