Győr és környéke

2017.05.24. 13:32

Belenyugodott a tényleges életfogytiglanba, társa 15 évet kapott Győrben

A két férfi egy magatehetetlenül részeg ivócimborát gyilkolt meg Szentgálon.

Laczó Balázs

Első fokon tényleges életfogytiglanra ítéltek emberölésért egy többszörös erőszakos visszaeső férfit, aki társával együtt meggyilkolt egy magatehetetlenül részeg ivócimborát Szentgálon. A három csapás alapján elítélt 43 éves N. János Dániel nem is fellebbezett a létező legsúlyosabb büntetés ellen. Társa, az 54 éves L. Csaba viszont igen, de az ő 15 évét szerdán helybenhagyta a Győri Ítélőtábla. 


Régóta barátok voltak ketten, s az idősebb vádlott ezért befogadta szentgáli lakásába N. Jánost, amikor az szabadult a börtönből. N. János – bár kényszergyógykezelés alatt állt az alkoholproblémák miatt – egy presszóban iszogatott 2015 február 23-án és beszélgetni kezdett egy igen csak leittasodott férfivel: a későbbi sértettel. Amikor hazaindult azzal, hogy L. Csabához megy, alkalmi ivócimborája azt állította, ő ismeri a férfit és vele tart. 


Nem tudni, hogy végül min különbözött össze a sértett a lakás tulajdonosával akinek befogadott lakótársa. N. János bent pakolt és azt hallotta, hogy a konyhában szóváltás alakult ki. Kiment, és látta, hogy a két férfi lökdösődik. Közéjük állt, lakótársát meg is lökte, majd visszament a szobába, mert békés beszélgetéssé szelídült a dolog. 

 

Fotók




De aztán ismét kiabálást hallott, és a részegebb fél már a padlón feküdt. N. János felsegítette, és kivezette a teraszra, de. L. Csaba követte őket, újra lökött a férfin, aki fejjel a teraszra esett. Ekkor fejbe is rúgta, mire N- János lerántotta őt a sértettről. Ekkor ment be L. Csaba akésért és a sértett után futott, akit N. János támogatott kifelé. Hasba szúrta az áldozatot, a két pengéje oldalról hatolt be a részeg ember testébe. Ekkor a támogatóból gyilkos lett: elvette feldúlt társától a kést és bal fülcimpájától kezdődő és a jobb fülcimpájánál végződő vágással elmetszette a védekezésre képtelen sértett nyakát, aki rögtön meghalt. 


Egy bokros helyre húzták a holttestét, de N. János rokona, akitől társa segítséget kért, a helyszínre érkezett és rendőrt hívott. 


N. Jánost életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték és szokatlan módon belenyugodott az ítéletebe, holott a feltételes szabadság lehetőségéből is kizárták. Ám a három csapás alapján nem is kaphatott volna más büntetést. Tettét maga vallotta be, mivel élet elleni cselekmény miattkétszer is elítélték és mindig a szabadulást követő három éven belül követte el az újabb bűncselekményt. 


Társa felmentésért fellebbezett, mivel azt állítja: N. János hazudik, amikor rávall. Ám több tárgyi bizonyíték és tanúvallomás is ellene szól, nem beszélve arról,hogy – amint dr. Fejes Péter ügyész is utalt rá – , az elsőrendű vádlott nem volt érdekelt a hazugságban, s állíthatta volna azt is, hogy az egész cselekményért a másodrendű vádlott felel.


Dr. Széplaki László tanácsa lényegében helybenhagyta a Veszprémi Törvényszék íteletét és 15 év fegyházra ítélte L. Csabát. A férfi kifelé menet azt mondta: megértette, de elfogadni nem tudja a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!