Győr és környéke

2019.04.09. 09:00

Allergiásak lettünk az allergiára

A mogyoróval kezdődött, a tiszafával, juharral, fűzzel, nyírfával folytatódott az allergiaszezon, most a fű következik. Sajnos az, aki mondjuk a parlagfűre lesz allergiás, számolhat vele, hogy immunrendszere idővel egyre többféle pollennel veszi fel a harcot, s végül alig tart ˝fegyverszünetet˝ a fagyokig.

Laczó Balázs

A győri Deák Gyógyszertárban is megjelentek már március előtt az „első" pollenallergiások, akik tudják, hogy mikor, melyik növény váltja ki náluk a tüsszögést, szemviszketést. Dr. Szabó András patikus szerint a készítmények igen széles skáláját keresik, a felfutás mostantól folyamatos, nyár végén újabb lendületet kap a parlagfűvel. Így aki sokféle pollenre allergiás vagy nem próbálja meg allergológiai vizsgálat keretében megtalálni a problémás növényt, az könnyen lehet, hogy mostantól az őszi, tisztító esőzésekig védekezhet a pollenallergia ellen.


Dr. Szalai Zsuzsanna, a győri kórház pulmonológiai osztályvezetője is azt mondta: az allergiások zöme poliallergiás, vagyis többféle pollen okozza náluk a tüneteket.


A legkevésbé szerencsések áprilistól októberig küszködnek, közben talán júliusban van egy csendesebb időszak, az útszéli füvek és a gyomok ideje közt.

A pollentérkép szerint az allergiásoknál a térségben most a tiszafa, a juhar, a fűz, a nyír, platán és a gomba okozhat tüneteket.

A pollentérkép szerint az allergiásoknál a térségben most a tiszafa, a juhar, a fűz, a nyír, platán és a gomba okozhat tüneteket.

Mogyorók és fák

A szakorvos szerint az első időszak a mogyoróé és a fáké, ez két-három tig tart, s egyébként a pollentérkép szerint most is ez gyötri az érzékeny szervezeteket. Áprilistól júniusig jönnek a fűfélék– Európa-szerte a legjellemzőbb okozókKésőbb, augusztus 20körül kezdődik a gyom-, a parlagfű-allergia, ami jelen van még Szerbiában, Romániában, meg az USA-ban, ahonnan örököltük.


Három-öt év az ideális terápia

Dr. Szalai Zsuzsanna szerint az allergia kezelhető, akár gyógyítható is, az immunterápiát mindig néhány ttel az adott pollen virágzása előtt kell elkezdeni. Így például a fa- és fűfélékre nézve már csak jövőre. Az az ideális, ha valaki három-öt évig is részt vesz a terápiában, s úgy talán elaltatható a szervezet érzékenysége. Sajnos azonban nálunk nincs hagyománya a gyógymódnak, nagyon kevesen kérik, míg a világban elterjedt. Ráadásul kevesebb is az értelme – anyagilag különösen megterhelő –, amikor a szervezet már több pollen ellen védekezik. S 

míg a fűfélék elleni terápiát 90 százalékban támogatja az állam, a parlagfű esetében a beteg maga fizet – tudtuk meg. A legtöbb allergia természetesen gyerekkorban alakul ki és amire egy felnőttet kivizsgálnak, már sokféle allergia gyötri.

Allergiavizsgálat. Magyarországon nincs hagyománya az allergia gyógyításának, hiszen nagyon kevesen kérik, míg a világban elterjedt a gyógymód, amely végleges megoldást jelenthet.

Allergiavizsgálat. Magyarországon nincs hagyománya az allergia gyógyításának, hiszen nagyon kevesen kérik, míg a világban elterjedt a gyógymód, amely végleges megoldást jelenthet.


Függőséget okozhat az orrspray

Honnan tudjuk, hogy nem csak megfáztunk? – kérdeztük a kezdő allergiások nevében. Erről árulkodik az erős orr- s szemviszketés, illetve az orrváladék színe, amely az allergia esetében normális, fehér. Az enyhébb tüneteket – mondta – tablettával is lehet kezelni, de a súlyosabbaknál csak az orrspray segít, amit mindennap alkalmazni kell, nemcsak akkor, amikor erősek a panaszok. De nagyon fontos – szögezte le dr. Szalai Zsuzsanna –, hogy a spray orvos által felírt és ne vény nélkül kapható készítmény legyen. A recept nélküliek körében jó pár akad, ami három-négy nap után hozzászokást okozhat. A tablettánál pedig azzal kell mindig tisztában lenni, hogy a terméknek nincs-e álmosító hatása, mert akkor a használat idején nem szabad volánhoz ülni.


Dr. Szabó András patikus elmondta: ők is mindig figyelmeztetik erre a vásárlót, olyan spray-t ajánlanak, ami nem okoz függőséget, s ha a vevő kéri, akkor ennek veszélyére is felhívják a figyelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!