Győr és környéke

2018.12.19. 08:00

Elvágta az ujját, belehalt a Győr környéki édesanya

Ma lenne a születésnapja Katalinnak (nevét a család kérésére megváltoztattuk), de döbbenetes tragédia miatt a családja karácsony előtt el kell hogy temesse az anyát, a feleséget. Minden egy szombati ebéddel és répapucolással kezdődött...

Sudár Ágnes

A megtört férj azért mondja el a történetüket, hogy mással ilyen ne fordulhasson elő. Biztos, hogy élete végéig kísérteni fogja a megválaszolatlan kérdés: mi lett volna, ha előbb kórházba kerül a felesége? 

Lehet, akkor sem mentik már meg a 43 éves asszony életét, akinek három gyermeke – köztüegy ikerpár – már nem ölelheti meg soha az édesanyját.


Egy ttel ezelőtt a szombati ebédet főzte Katalin, a répát tisztította, amikor késsel belevágott az ujjába – melyikünkkel nem fordult már elő ilyen? Ő is bekötötte a vérző sebet, s nem tulajdonított nagyobb ügyet az egésznek. Néhány nappal később, szerdán azonban nem volt jól, belázasodott, s erre gyógyszert vett be. 


Férje elmondása szerint az ujjon lévő seb úgy tűnt, gyógyul, de Katalin keze feljebb már tűzpiros volt. Csütörtökön csak feküdt, s nagyon felszökött a láza, negyven fokra. Nehezen vette a levegőt, a családja attól tartott, hogy esetleg tüdőgyulladást kapott, mert előtte a torka fájt. Mindenre gondoltak, csak arra nem, ami pedig a problémát okozta: a szombati sérülés súlyos következménye a vérmérgezés. 

Próbáltam rábeszélni csütörtökön, hogy menjünk orvoshoz. Azt mondta, jobban lesz, vett már be gyógyszert"

– emlékezik vissza a férj az utolsó előtti napra. Pénteken aztán nem vártak tovább, mentőt hívtak, amely bevitte Katalint a győri Petz-kórházba. 


A sürgősségin kivizsgálták, s a vérvétel eredménye kimutatta, hogy a fehérvérsejtszám kritikusan alacsony, a tüdő mindkét lebenyében pedig víz van. A család annak tudatában ment haza a kórházban benn tartott feleségtől, hogy a vizet a testéből leszívják majd, s jobban lesz. Péntek este fél tízkor azonban jött a telefonhívás: Katalint elveszítették.


Senkinek nem kell elmondani, hogy egy ilyen tragédia, főképp, ha kicsi gyerekek maradnak félárván, mekkora fájdalom a családnak. S épp karácsony előtt. Katalin férje azt mondja, a gyerekek talán jobban viselik a felfoghatatlant, mint ő. Lehet, azért, mert nekik még fel kell dolgozniuk az anya elvesztését. A falu, ahol élnek, döbbenten értesült a történtekről, s Katalinról (a valós nevén természetesen) csupa jót mondanak. De mit lehetne mondani egy férjnek, aki felesége születésnapján nem a meglepetésajándékot intézi izgatottan, hanem megtörten a temetést... 


Ne történjen mással soha ilyen, mondja a férj, de sajnos volt, s minden bizonnyal lesz is hasonló esetre példa.


Néhány évvel ezelőtt szintén egy édesanyát veszített el a családja azért, mert egy tampon fertőzést okozott a szervezetében. Dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója orvosként hívja fel a figyelmet a legfontosabbakra: ha valakit sérülés ér, s utána fáradtnak érzi magát, legyengül és lázas lesz, forduljon minél előbb orvoshoz. 


Van, amikor látható jele van a vérmérgezésnek (valóban megjelenik a "piros csík" a végtagokon), de van, amikor olyan szepszisről van szó, amely a testen belül zajlik, s nincsenek külső jelei – teszi hozzá az orvos. Nem egy esetben pedig már meglévő betegség (cukor- vagy az immunrendszert gyengítő kórtünet) áll a háttérben, ez az oka annak, hogy a banális sérülést – mint ezt is – nem tudja végül legyőzni a szervezet. Bármi is az ok, fiatal embereket ne veszítsen így el egy család; Katalin története mentsen meg másokat. Ezért mélységes tisztelet a családjának. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!