Győr és környéke

2018.09.24. 09:00

Megszűnt a pálinkafesztivál - Tíz év után került ki a győri programok sorából a népszerű rendezvény

Tíz éven át szerepelt a pálinkafesztivál Győr szeptemberi programnaptárában. Idén a helyét a nép- és világzenei fesztivál foglalta el, s az önkormányzat szándéka szerint ez a jövőben is így marad.

Gyurina Zsolt

– Sokan érdeklődtek nálam, hogy mikor lesz idén pálinkafesztivál, és a válasz hallatán csak a döbbenetet láttam az arcokon, ugyanazt a döbbenetet, amit én éreztem, amikor néhány hete megtudtam, hogy nem lesz – mondta el Kocsis Tibor, a Király Pálinka Patika tulajdonosa.


Az első Magyar Hagyományok Fesztiválját – Győri Pálinkafesztivált 2008-ban rendeztékmeg, azóta mindig a kínálatban szerepelt. Idén váratlanul kikerült a naptárból. A rendező Horváth Zoltán a főzdéknek küldött levelében azt írta: „Februári előterjesztésemre a várostól azt a választ kaptam, hogy a rendezvényt a negatív visszajelzések miatt törölték." Az eseményt szervező alapítvány szerette volna folytatni a munkát, de tudomásul veszi a város döntését.


– A rendezvény megítélése folyamatosan rosszabbodott, ugyanis a fesztiválokért felelős szervezet nem érezte sajátjának, a köré szervezett programok is leginkább rétegrendezvénnyé tették és a szervezés, rendezés is sok kívánnivalót hagyott maga után – fogalmazta meg véleményét Kocsis Tibor, aki mint korábbi résztvevő cáfolta azt, hogy drága lett volna a fesztivál az árusoknak.

 

Már csak archív fotókat nézegethetünk a győri pálinkafesztiválról. Az önkormányzat úgy döntött, kulturális tartalommal bővíti, így életre hívja a nép- és világzenei fesztivált. Fotó: H. Baranyai Edina


– A bérleti díjak minden rendezvényen hasonlóak, a bornapokon hetvennél is több faházat töltenek meg például a kiállítók. A bérleti díj csak akkor sok, ha nem megfelelő a bevétel, az adott rendezvény nem kellően ismert vagy gyengék a programok – mondta.


Megkerestük a győri polgármesteri hivatal kulturális, sport- és városmarketing-főosztályát is. A következő választ kaptuk: – A korábbi pálinkafesztivál programja kulturális tartalommal bővült, így született meg a nép- és világzenei fesztivál, nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal. Az önkormányzat tudatosan törekedett arra, hogy az előző évekhez képest letisztultabb, az Európa Kulturális Fővárosa pályázathoz illeszkedő programsorozatot állítson össze.


Mondanánk, hogy rossz idők járnak a pálinkára, hiszen elveszített egy fesztivált egy megyeszékhelyen, ráadásul januártól népegészségügyi termékadót kap. De a győri pálinkakereskedő szerint a jövő mégsem borús. 

– Úgy látom, januártól csak literenként négy-ötszáz forinttal drágulhat az ital, emiatt nem veszít a népszerűségéből – tette hozzá Kocsis Tibor.


– Szerintem Magyarországon az EKF-rendezés nehezen képzelhető el minőségi pálinkafesztivál nélkül, igény is volna rá. Ahhoz, hogy legyen Győrben pálinkafesztivál, a Pálinka Nemzeti Tanács és a Pálinka Lovagrendek segítsége biztosított, kell még a város támogatása és az, hogy tanuljunk az elődök hibáiból és más megközelítéssel rendezzük meg az eseményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!