Győr és környéke

2018.04.27. 09:00

Sok zarándokot várnak a boldoggá avatásra

Apor Vilmos után újabb, győri kötődésű papot avatnak boldoggá. 71 évvel meggyilkolása után elégtételt kap az örökké békét sugárzó Brenner János.

Gyurina Zsolt

"Ha boldog akarsz lenni, tegyél másokat is boldoggá" – idézi a Dunakilitin született "szegények orvosát", Batthyány-Strattmann Lászlót Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató, aki szintén ott lesz a szombathelyi boldoggá avatáson. – Ebben a nem mindig örömteli világban Brenner János életszeretete, derűje, közvetlensége példaként szolgál. Nem akart mártírrá válni, de vállalta, amit rá rótt a sors – mondta Bognár István városplébános, püspöki irodaigazgató.


Vértanúsága előtti utolsó hajnalán, 1957. december 14-én a győri szemináriumi évek után Rábakethelyre helyezett fiatal káplán így szólt a reggelijét készítő nénihez: "Málcsi néni! Olyan gyönyörű a reggel! Átölelném az egész világot!" Aznap éjjel a diktatúra emberei 32 késszúrással megölték Brenner Jánost. A legtöbb döfés az Oltáriszentséget védő kezét és karját érte. 26 éves volt, jövő hét kedden, május elsején avatják boldoggá; győri éveiről keddi számunkban írtunk (Boldoggá avatják Brenner Jánost – Kisalföld, 2018. 04. 24.).

 

Bognár István

Bognár István


Sok ezren Szombathelyen


A pannonhalmi egyházmegyéből két busz indul a boldoggá avatásra Szombathelyre, de mennek zarándokok Győrből, Nagybajcsról, Vámosszabadiról, a banai plébániáról, Abdáról is. A szervezett helyek már elfogytak, ám a vasi megyeszékhely nincs messze, aki szeretne, egyénileg is útra kelhet. A rendezők csak arra biztatnak mindenkit, vonat- vagy buszjegyét minél előbb vegye meg, mert várhatóan sokan lesznek az eseményen. Az április elejei regisztrációzáráskor az eredetileg várt hétezer helyett több mint 15 ezren jelezték részvételüket, ezért is kellett új helyszínt keresni.


Kimagasló példakép


"Égető szükségünk van ma a példaképekre, márpedig ő kimagasló példakép – vallja a zarándokok egyike, a Győrszentivánról induló Szabóné Rikovits Katalin. – A szertartással hatvanegy évvel Brenner János halála után nagy elégtételhez jut a magyar egyház." Hozzáteszi, hogy akkor határozta el: maga is részt vesz az eseményen, amikor egy tanítványa mesélt a Rábakethely környékén élő nagyapjáról, aki évtizedek óta csak úgy emlegette a papot: a szent ember. Szabóné bízik benne, hogy a következő lépcső a szentté avatás lehet.


Eszter nővér szintén a zarándokok egyike. Ózdról került Győrbe, Mezőkeresztesen, gyermekotthonokban tevékenykedett, másfél évtizede szervita nővér. „Az avatás kimagasló jelentőségű a magyar egyház életében – jelzi. – Brenner János élete arról is szól, hogy a jó pásztor törődik a rá bízott hívekkel és ha kell, feláldozza magát értük. A fiataloknak nagyon kell az útmutatás, személyében pedig értékre lelnek."

 

Zarándokok - Brenner János a fiatalok körében különösen népszerű volt, ezzel vált a diktatúra szemében veszélyessé. Fotó: Béres Márton

Zarándokok – Brenner János a fiatalok körében különösen népszerű volt, ezzel vált a diktatúra szemében veszélyessé. Fotó: Béres Márton


Apor püspököt követi


A rábakethelyi pap mindig békét sugárzott, akik ismerték, úgy emlékeznek: jó érzés töltötte el azt, aki a közelében lehetett. Nagyon népszerű volt a környék fiataljai között, gyakran focizott velük hittanóra előtt, sokan miatta kezdtek templomba járni. Időnként anyagilag segítette a szegényeket. II. János Pál pápa írta: "A második évezred végén az egyház újra a vértanúk egyháza lett. Apor Vilmos püspök 1997-es boldoggá avatása után újabb, régiónkhoz is kötődő személy kap hivatalos egyházi elismerést. 

Közös szentségimádás


A győri szeminarista Brenner János kispapként a győri székesegyházban asszisztált. Ennek kápolnájában április 30-án 18.45-kor közös szentségimádást tartanak. A székesegyházban és az újvárosi, Apor Vilmos által felszentelt Mindenki Kápolnájában a napokban elhelyezik a fotóját is. Brenner János földi maradványai a szombathelyi székesegyházban találhatók. További részletek a brennerjanos.hu oldalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!