Győr és környéke

2018.04.19. 09:00

Az M1-es autópálya állapota miatt többen választják a vasutat

Emelkedett idén a vonaton utazók száma Győr és Budapest között. Ez összefüggésben lehet az M1-es autópálya rossz állapotával és a javítások miatti dugókkal is.

Hancz Gábor

„Az ismerősöktől hallottuk, a hírekben olvastuk, mekkora torlódások vannak az M1-es autópályán, a rossz burkolat miatt pedig a kocsinkat is féltettük. Nem akartunk a két gyerekkel dugóban ülni" – a győri állomásra hétfőn délután egy órakor befutott Railjetről leszálló enesei Csorba Péter ezzel magyarázta a Kisalföldnek, miért a vasutat választotta a budapesti utazáshoz a családjával.


A fiatal enesei édesapa szerint anyagilag is olcsóbban jöttek ki, mintha kocsiba szálltak volna, és kényelmes útjuk volt.


A számok azt mutatják, hogy egyre többen gondolkodnak hasonlóan. A MÁV Zrt. lapunk kérdésére azt közölte, hogy a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a nemzetközi utazásokat is beleszámítva az idei első negyedévben csaknem 3,1 millió fizető utas utazott. Ez 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi esztendő azonos időszakához képest. Megugrott a nemzetközi utasok száma is, amely 2017 utolsó három hónapjában több mint 14 százalékkal nőtt 2016 október–decemberéhez viszonyítva, s ehhez még további 2,6 százalékos emelkedés társult 2018. január–márciusban. (A számok nem tartalmazzák a jogszabály alapján díjmentesen utazókat – például a 65 év felettieket, a hat év alattiakat, a határon túli magyarokat, a múzeumlátogatásra díjmentesen utazó diákcsoportokat –, valamint a Start Klub Bónusz-, VIP- és Prémium-kártyával, manuális kiállítású vagy viszonylat nélküli jeggyel vonatra szállókat.) 


Pontos adatok, felmérések nincsenek arról, mi áll a bővülés hátterében, de a tendenciát erősíthetik az M1-es autópályán uralkodó állapotok – a sok kátyú és dugó. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy egészen augusztus végéig zajlanak a nagy felületű javítási munkálatok a sztrádán. 

Az Útinform tegnapi tájékoztatása szerint Zsámbék és Tatabánya között a külső sávban kialakult burkolathibák miatt mindkét irányban több szakaszon 80-as sebességkorlátozás van érvényben. Emellett az autósok annyi további korlátozásra számíthattak szerdán (is), hogy nehéz lenne felsorolni.


Hegyeshalom felé három hosszabb szakaszon volt és van érvényben sávzárás: Biatorbágy térségében – közvetlenül az M0-s csomópont után – a 16-os és a 19-es, Bicskénél a 46-os és a 48-as, valamint Tatabánya közelében az 50-es és az 55-ös kilométer között a külső, illetve a kapaszkodósávot zárták le. Budapest felé a 60-as és az 58-as, illetve az 53-as és az 50-es kilométer között csak a belső sávon haladt a forgalom tegnap. Ezenkívül a 42-es és a 39-es, valamint a 36-os és a 35-ös kilométerközött a kapaszkodósávot kerítették el a járművek elől, míg az 52-es, az 51-es és a 44-es kilométernél a műszaki sávot zárták le. Komáromnál a főváros felé burkolati jeleket festettek, Győrnél pedig egy helyütt a burkolatot javították – mindkettő sávzárással járt napközben, csakúgy, mint Hegyeshalom irányában a 74-es és a 122-es kilométer között a megsérült védőkorlátok helyreállítása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!