Győr és környéke

2017.10.04. 09:00

Képeslapokon hozzák el Richárdnak a világot Rábapatonára

Különleges ajándékot talált ki Sándor Richárdnak édesanyja. Az autista fiú október 6-án ünnepli 14. születésnapját és nyár óta lelkesen érdeklődik a világ országai iránt, ezért az asszony a Facebookon keresztül képeslapokat kért gyermekének, hogy öröme legyen a képzeletbeli utazásban.

Gülch Csaba

 

Hogy valami gond van Richárddal, úgy 2 éves korában tűnt fel szüleinek. Az addig a nagykönyv szerint fejlődő kisfiú szinte egyik napról a másikra elhagyta a szavakat és furcsa megnyilvánulásokat produkált. Ezután jó másfél éves kálvária kezdődött.


– Orvostól orvosig jártunk, számos szakrendelőben megfordultunk. Mígnem három és fél éves korában kimondták, hogy a fiunk autista – mesélte az édesapa, Sándor Zsolt. – Annak idején láttuk az Esőembert, tudtuk, miről van szó, de másként éli meg az ember az ilyet, ha érintett a helyzetben. A párom teljesen összeomlott és kilátástalannak érezte a továbbiakat, hiszen az ilyen betegség huszonnégy órás felügyeletet, teljes embert igényel.

Sándor Richárd szülei mindent megtesznek azért, hogy autista gyermekük világa minél teljesebb legyen. Ezt szolgálják az édesanya által kért képeslapok is. Fotó: Bertleff András

Sándor Richárd szülei mindent megtesznek azért, hogy autista gyermekük világa minél teljesebb legyen. Ezt szolgálják az édesanya által kért képeslapok is. Fotó: Bertleff András

Az édesapa elmondása szerint Richárd hajmeresztő dolgokat csinált, ahogy fogalmazott, „nem volt egyszerű a kisgyermekkora". Kis könnyebbséget, segítséget jelent a családnak, hogy a fiú 3 éve a győri Radó gyógypedagógiai iskola speciális autistaosztályába jár. Nagyon lassan, de fejlődik, bár szövegértése korlátozott. Csak pár szót használ, rajzzal, számítógéppel és kommunikációs kártyákkal tud szót érteni családtagjaival.

– Nyáron derült ki, hogy lelkesen érdeklődik az utazással, a különböző országokkal, tájakkal kapcsolatos DVD-k, képeslapok iránt és rendszeresen kalandozik az internetes térképeken – említette édesapja. – Sajnos nagyon nehézkes vele a tömegközlekedés, autónk nincs, így utazgatásra nem nagyon adódik lehetőség.


Ez adta Richárd édesanyjának az ötletet, hogy különleges ajándékkal lepi meg fiát születésnapja alkalmából. Egy zárt Facebook-csoportot hozott létre, ahol arra kérte a tagokat, hogy a kiskamasz címére küldjenek képeslapokat.

– Sorra érkeztek a küldemények, a lapokon kívül útikönyvek, térképek, utazásokról hozott hűtőmágnesek, sőt, még egy földgömb is. Közben a zárt csoport „kinyílt" a világ felé, hiszen majd minden pontjáról áradt fiunk felé – ismeretlenül is – a szeretet. A határon túlról is, Ausztráliától Mexikóig, Dániától Új-Zélandig, Gibraltártól Luxemburgig. Közel háromezerképeslapnál tartunk és százötven DVD-nél – mesélte Sándor Zsolt. – Tisztában vagyunk vele, hogy az autizmus örök dolog és a fiunk önálló életre soha nem lesz képes. Lehetőségeinkhez mérten ezért próbáljuk meg sajátos világát, ha nem is nagy dolgokkal, de minél teljesebbé tenni.

Richárd címe

Aki képeslapot szeretne küldeni Richárdnak, a következő címen megteheti: Sándor Richárd Zsolt, 9142 Rábapatona, Rákóczi utca 105.

Címkék#rábapatona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!