Győr és környéke

2017.09.05. 09:00

A Szűzanya palástja alatt nőttem fel

Nyár közepe óta új parókus szolgál a győri görögkatolikus közösségben. A négygyermekes Tasi Tamás vallja: nemcsak templomba szoktatni kell a híveket, hanem fontos megtartani, hitükben erősíteni a meglévőket is.

Gülch Csaba

 Sok mindent meghatározott Tasi Tamás életében, hogy a szabolcsi Kislétán, a neves búcsújáró hely, Máriapócs szomszédságában nevelkedett.


– A Könnyező Szűzanya palástja alatt nőttem fel. Tizenkét éves koromtól készültem a papságra, akkor éreztem a Jóisten hívását a szolgálatra. Sokat számított parókusunk példamutató élete is – emlékezett a kezdetekre Tamás atya.


Ezért volt egyenes az út az esztergomi ferences gimnázium után a görögkatolikus papnevelő intézetbe, ahol két évet töltött.


– Egy idő után válságot éreztem magamban, ezért, ahogy mondjuk, hivatástisztázásra felfüggesztettem a teológiai tanulmányaimat és elvégeztem a nyíregyházi tanárképző főiskola történelem–hittan szakát. Egy évig nevelőtanárként dolgoztam a hajdúdorogi görögkatolikus gimnázium kollégiumában. Ezalatt az Úristen segítségével sikerült megerősíteni magamban a hivatást és visszakértem magam a szemináriumba. Keresztes Szilárd püspök úr kilencvenkilenc augusztusában szentelt pappá.

Tasi Tamás görögkatolikus parókus családjával érkezett Győrbe. Felvételünkön gyermekeivel és feleségével a Bálint Mihály utcai templomban. Fotó: H. Baranyai Edina

Tasi Tamás görögkatolikus parókus családjával érkezett Győrbe. Felvételünkön gyermekeivel és feleségével a Bálint Mihály utcai templomban. Fotó: H. Baranyai Edina

Tasi Tamás első állomáshelye Hajdúdorog lett. Hitoktatóként és nevelőtanárként szolgált, majd kinevezték kollégiumigazgatónak. Utána Rakacaszendre került parókusnak. Ahogy fogalmazott: „a nehéz és küzdelmes időszak ellenére sok szép emlék maradt". Az észak-borsodi faluból Tiszavasvárira helyezték, a parókia mellett ő lett a kerület esperese is. Ott érte a megkeresés, hogy Kocsis Fülöp érsek, metropolita a győri görögkatolikus közösség gondozását bízná rá. Az atya örömmel elvállalta.


– A családomnak is könnyen sikerült az átmenet. Hogy róluk is szóljak, feleségem, Esztári Erika – kicsi a világ – falumbeli volt. Tanítóképzőt végzett, mivel szép sorban jöttek a gyerekek, korban egymás után Virág, Tamás, Anna és Sárika, nem sokat tanított – említette Tasi Tamás. 


– Győr a térség görögkatolikusságának központja. Elődöm, Polgári László szépen számba vette, összeszedte a közösségeket. Az ő nyomdokán magam is szeretném őket minél teljesebben, felelősséggel pásztorolni. A győri mellett igyekszem a szombathelyi, soproni és tatai közösségben is minél gyakrabban liturgiát végezni és az összejöveteleiken részt venni. Vallom, nemcsak templomba kell szoktatni a híveket, hanem fontos megtartani, hitükben erősíteni a meglévőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!