Győr és környéke

2017.01.04. 13:43

Iszapömlés - 54,5 millió forint kártérítést kell fizetnie a Malnak

A halált okozó gondatlan közveszélyokozással vádolt 15 embert tavaly felmentették, az ő perük másodfokon január 23-án folytatódik Győrben.

Helybenhagyta a Győri  Ítélőtábla szerdán az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék  korábbi határozatát, amely szerint a Magyar Alumínium Termelő és  Kereskedelmi Zrt.-nek (Mal Zrt.) az iszapömlés miatt 54,5 millió  forint kártérítést kell fizetnie a Molnak, mert a vörösiszap  tönkretette a devecseri töltőállomást és az ahhoz kapcsolódó  üzlethelyiséget.     

   

Szalai György tanácselnök a kártérítési per jogerős  határozathozatalakor elmondta: a Veszprémi Törvényszék tavaly  február 26-i határozatában helyesen állapította meg a tényállást és  az abból levont jogi következtetéseket.   

   

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő  vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és  Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt,  több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná  vált.   

   

A lúgos kémhatású vörösiszap mintegy másfél méter magasan  elöntötte a Mol Nyrt. tulajdonában lévő devecseri töltőállomást és  az ahhoz kapcsolódó üzlethelyiséget. A töltőállomás október 24-ig  zárva volt, azt követően 2011. október 27-ig konténerekből árulták  az üzemanyagot.   

   

A táblabíróság ismertetése szerint a Mal Zrt. arra hivatkozott  az elsőfokú eljárás során, hogy a kár a működési körén kívül álló  okok miatt keletkezett, és azzal érvelt, hogy a kárelhárítási  munkák során a Mol Nyrt.-től vásárolt üzemanyagot a pápai és a  bakonygyepesi töltőállomásokon.    

   

A Mol a kártérítési összegből még az elsőfokú eljárás során  kivette a helyreállítási munkák idején keletkezett  forgalomemelkedést a két töltőállomáson.   

   

A tanács szerint a Mal Zrt. fellebbezése nem volt alapos.    

   

A 2010. október 4-i iszapömlés miatt halált okozó gondatlan közveszélyokozás miatt emeltek vádat 15 ember ellen, de  bűncselekmény hiányában az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék  tavaly január 28-i határozatában felmentette az összes vádlottat.  Másodfokon idén január 23-án kezdődik a tárgyalás a Győri  Ítélőtáblán. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!