Győr és környéke

2016.06.02. 16:32

Felfedjük a titkot: ez volt a győri Petőfi ifiház időkapszulájában - Jól tippelt?

Bár egészen mostanáig úgy tűnt, a Petőfi művelődési ház bontásakor eltűnt az 1971. január 23-i alapkőletételkor elhelyezett időkapszula, az egyik nagy betontömb feldolgozásakor előkerült a fémhenger. Kíváncsi ön is arra, mit raktak anno bele?

kisalfold.hu

Újságok, meghívó, tervdokumentáció, ünnepi beszéd, s az alapkőletétel forgatókönyve bújt meg abban a fémhengerben, amelyről mostanáig mindenki úgy tudta, hogy a bontáskor eltűnt.


Az időkapszuláknak általában az elhelyezéséről szoktunk tudósítani, példát nagyon nem is tudunk, amikor ez fordítva történt volna, ahogyan most. Időutazás 1971. január 23-ba.   

 

 Domanyik Eszter városházi szóvivő ígéretét betartva értesítette a Kisalföldet: mégis előkerült a Petőfi időkapszulája. Eddig úgy lehetett tudni, hogy a kapszula elveszett. A ház bontását végző cég azonban egy nagy betontömb feldarabolásakor a héten megtalálta a hengert, s azt beszállította a városházára. Bár felnyitni először nem lehetett, de nyilvánvalónak tűnt, hogy ez csakis az időkapszula lehet. 


 A felbontáskor aztán nem maradt több kérdőjel. Lássuk, mit rejtett a kapszula: a ház kivitelezői dokumentációját és három újságot – a Kisalföldet, a Népszabadságot és a Rábát. Nem dicsekvésből írjuk le, de lapunk volt leginkább naprakész. Ugyanis az 1971. január 23-i lapszámunkban, vagyis az alapkőletétel napján már címlapon hoztuk az eseményt:  Ma délelőtt – Alapkőletétel címmel. Mellé pedig a látványtervet is mellékeltünk, amely szintén benne volt az időkapszulában. 


Nincs vége a felsorolásnak, ugyanis a fémhenger rejtette Gede Jenőnének, a KISZ Győr városi Bizottsága titkárának köszöntőbeszédét. A szöveg A5-ös oldalon kilenc oldal, a Kisalföld másnapi tudósításában kollégánk ezt a mondatát emelte ki: „Az egész város megmozdult, amikor a terv elkészült. Az összefogás eredményét látjuk az épület alapjaiban, a majd felépülő falakban, a majd megcsillanó ablakokban, és az otthonos, reméljük, mindig fiatalos zsibongással betöltött ifjúsági házban." (Épül az ifjúság új otthona – 1971. január 24.)


A henger rejtette továbbá az ünnepség meghívóját és forgatókönyvét. Tanulság az utókornak, hogy akkoriban a magnetofonról lejátszott és élőben előadott mozgalmi dalokkal, köszöntőkkel együtt az alapkőletételre mindössze fél órát szántak az elődök. Manapság egy ilyen ünnepség ennek többszöröse. A forgatókönyv szerint a 11-kor kezdődő alapkőletétel után 30 perccel tehát elkezdődött az állófogadás a szomszédos Vasas Kultúrotthonban. A pohárköszöntőt „Horváth Ede elvtárs és az MVG Vezérigazgatója" tartotta. Ide meghívóval lehetett bejutni – azt is tartalmazza az időkapszula.


 A kapszula megtalálásakor természetesen szerkesztőségünkben is elkezdődött a találgatás, hogy mi lehet benne. Közülünk többen is biztosak voltak abban, hogy az akkori fizetőeszközök valamelyikét (1 vagy 10 forintost) elhelyeztek benne. Nos, a válasz az, hogy tévedtünk, pénzt nem találtunk. 


Domanyik Esztert végül megkérdeztük arról, mi lesz a kapszula s tartalmának sorsa. Azt válaszolta, hogy a városi múzeumnak adják át, ott vigyáznak rá.


Előzmények - Megvan a győri Petőfi-ifiház időkapszulája! Ön szerint mi van benne?


Pénz, újság, csokipapír, úttörőjelvény? Ön szerint mi van a Petőfi művház időkapszulájában? Ma tippelhet, szavazhat, holnap megtudja az igazságot! 


A Petőfi művelődési ház bontása után egészen mostanáig úgy tűnt, hogy az időkapszula elveszett. Fordult a kocka: az egyik nagy betontömb feldolgozásakor ugyanis előkerült a fém henger. Hogy mi lett, s mi lesz vele, azt megtudhatja a Kisalföld pénteki számából.


Addig pedig szavazhat, ön szerint mit rejt az időkapszula?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!