Győr és környéke

2016.03.22. 01:02

Norbi megbánta tettét és most ledolgozza büntetését Győrben - fotók

Közel négy éve, 2012 áprilisa óta lehet a szabálysértési bírságot közérdekű munkabüntetésre váltani hazánkban. A Bácsai Polgárőrség foglalkoztatásában jelenleg többen dolgozzák le pénzbírságukat közterület gondozóként, vagyis ásót, gereblyét ragadnak a csekk feladása helyett. Van, akit szabadságvesztés fenyeget.

Szeghalmi Balázs


"Nem először és vélhetően nem utoljára foglalkoztatunk olyan embereket, akik nem akarják vagy nem tudják befizetni a büntetésüket, ezért vállalják a közmunkát. Az idei évben eddig heten jelentkeztek, összesen már több mint 200 órát dolgoztak a településrészen" - kezdte Bárány István, a 4. győri választókerület önkormányzati képviselője.


Akiknek lehetőségük van munkára cserélni a szabálysértési bírságot, a Megyei Kormányhivatalok illetékes foglalkoztatási osztályain kopogtathatnak. Tájékoztatót a közérdekű munkáról az elkövetők, kötelezettek részére ide kattintva olvashatnak!


"Egy dologban vagyunk nagyon határozottak: a kirótt közmunkát el kell végezni"


Ott jártunkkor négyen szépítik a Hősök szobra körüli területet: szemetet szednek, összegyűjtik a faleveleket, az árkokat tisztítják, cserjéket metszenek.


"Minden jelentkezőnek igyekszünk alternatívát kínálni, szabadon választhatnak közmunkát. Ha ács végzettségű a szabálysértő, akkor próbálunk ácsmunkát keríteni neki. Egy dologban vagyunk nagyon határozottak: a kirótt közmunkát el kell végezni, nem nézzük el a lógást. Ez így tisztességes. Nem is hallottam még vissza senkitől, hogy bezzeg Pista csak 24 órát dolgozott 30 helyett" - folytatta Bárány István.


A négy közmunkát végző férfi közül hárman elhatárolódnak a nyilatkozattól, kérik, hogy még a keresztnevüket se írjuk le. Annyit sikerül kiszedni belőlük, hogy az egyikük tilosban parkolásért választotta a 30 órás közmunkát. Van, akit a győri "szemétkommandó" csípett el illegális szemétlerakásért, s akad, akit batyuzós áruláson kaptak.


"Chipset, csokit, rágót, italt vettünk magunkhoz"


Egyedül az a húszas évei közepén járó Nagy Norbert vállalja a nevét és a tettét, aki a legsúlyosabb vétséget követte. "Intézetben nevelkedtem. Az onnan ismert barátokkal italoztunk, aztán betörtük egy tatabányai kisbolt kirakatát. Chipset, csokit, rágót, italt vettünk magunkhoz, mikor lekapcsoltak bennünket. Sajnálom, hogy megbicsaklottam. A bíróságon elismertem, hogy hibát követtem el, most is elnézést kérek azért, amit tettem. Az említett eset óta nem léptem rossz útra. A párommal együtt neveljük a kisbabánkat, a Győri Ipari Parkban állandó munkám van" - közölte Nagy Norbert.


A családja miatt sem engedheti meg magának, hogy hűvösre kerüljön


A Győrben élő férfit 150 óra közmunkára ítélte a bíróság. Ebből számításai szerint eddig közel 70 órát teljesített. "Szabadnapokon végzem a közmunkát. Ha jövök, legalább négy órát lenyomok, de igyekszem ennél többet vállalni. Nincs más választásom, hisz ahány óra maradna a büntetésből, annyit lennék kénytelen a hűvösön tölteni. Ezt már csak a családom miatt sem engedhetem meg magamnak" - zárta szavait Nagy Norbert.


A fiatal győri férfi alig egy óra alatt három zsáknyi szemetet és falevelet gyűjtött össze Bácsán.


 

Egy óra után a közmunka eredménye

Egy óra után a közmunka eredménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!