Győr és környéke

2015.12.29. 19:00

Figyelem! Péntektől fizetni kell az M85-ösön

Az M85-ös Győr és Csorna közötti része január 1-jén, pénteken 0 órától fizetős lesz, a csornai elkerülő első üteme, valamint a győri keleti elkerülő egy szakasza ingyenes marad.

Szeghalmi Balázs

Győr-Moson-Sopron megye úthálózatában több fontos fejlesztés valósult meg idén. Elkészült az M85-ös autóút Győr és Csorna közötti szakasza, a csornai elkerülő első üteme, valamint a győri keleti elkerülő egy szakasza. Az M85-ös Győr és Csorna közötti része január 1-jén, pénteken 0 órától fizetős lesz, az említett másik két elkerülő ugyanakkor ingyenes marad – tudtuk meg Kibédi-Varga Lajostól, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivőjétől. A díjfizetésre utaló tábláról hamarosan lekerül a piros csík.

Győr és Szombathely között jövő nyárra elkészül az utolsó hiányzó láncszem

Az M86-os autóútból már csak egyetlen láncszem hiányzik Győr és Szombathely között. "Terveink szerint jövő nyárra befejeződnek a munkálatok Csorna és Hegyfalu között. Az M85–86-os gyorsforgalmi út ezzel a szakasszal válik teljessé Győr és Szombathely között" – közölte a Kisalfölddel Loppert Dániel, a beruházást végző a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

Kérdésünkre, miszerint mikor rajtolhat el az M85-ös fejlesztése Csorna és Sopron között, rövid választ kaptunk: "2016 tavaszán elkezdődhet a munka".

Egy év múlva kész a keleti elkerülő második szakasza

Az idei esztendő másik jelentős megyei útfejlesztése a győri keleti elkerülő első ütemének átadása volt. A 4,4 kilométeres első szakasz 4,6 milliárd forintból épült az M1-es autópálya és az ipartelep déli csomópontja között. Ezen normál menettempóban három perc alatt lehet áthaladni.

"A tervek szerint jövő év végén adjuk át az újabb, 3,8 kilométeres szakaszt, amely a győri ipari parkot az 1-es főúttal kapcsolja össze. Ezt követően 2017 végén zárul a harmadik, befejező ütem. Az 5,2 kilométeres szakasz magában foglalja a Mosoni-Duna felett épülő hidat, mellyel a 14-es utat sikerül összekötni az 1-es főúttal" – közölte Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő.

A Győr-Moson-Sopron megyei fejlesztések miniszteri biztosa hozzátette: "a beruházás nem csupán a győri üzemek életét könnyíti meg, a Győr-Bácsán, Kisbajcson, Nagybajcson, Szőgyén és Véneken lakó emberek két év múlva sokkal könnyebben tudnak majd közlekedni". Összesen több mint 20 milliárd forintba kerül a teljes, 13,4 kilométer hosszú győri keleti elkerülő.

Pénteken 0 órától fizetni kell

"A győri keleti elkerülő és a csornai elkerülő eddig elkészült első üteme ingyenes marad 2016-ban, az M85-ös Győr–Csorna szakaszának használatáért viszont január 1-jén, pénteken 0 órától fizetni kell. Erre vagy megyei, vagy időalapú (10 napos, havi, éves) matrica birtokában lehet majd csak felhajtani" – tudtuk meg Kibédi-Varga Lajostól.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője hozzátette: "az e-matricák díja nem emelkedik jövőre. A 2016-os évre vonatkozó éves országos jogosultságot és az 5 ezer forintba kerülő megyei matricákat január 1-jén nulla órától lehet megváltani, de annak nem kell sietnie, akinek idei országos éves vagy megyei e-matricája van, mert ezek jövő január 31-ig érvényesek".

Száguldás az M85-ösön: 18 perc a menetidő Győr és Csorna között - ide kattintva tekinthetik meg videós riportunkat! Az M85-ösről szóló összes cikkünket itt olvashatják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!