Győr és környéke

2015.06.22. 09:30

Színesfém bűnper Győrben - Durva fenyegetés: A földdel teszünk egyenlővé - fotók a tárgyalásról

Érdekes vallomás: "Csak úgy jött az ötlet, hogy színesfémkereskedéssel foglalkozó céget alapítsak Csehországban."

kisalfold.hu


14.30 - H. Adrienn hétfőn az utolsó, meghallgatásra váró vádlott.
Csinos asszony ő is, de jellemző mindenkire, aki itt van, hogy elegánsan öltözött fel.

- Tesz vallomást? - szól hozzá is a kérdés. Majd az is: -  Érti a vádat?
- Nem teljesen.
- Mivel nincs tisztában? - teszi fel a bíró az újabb kérdést.
- Az összegével.
- Bűnsegédként elkövetett adócsalással vádolják, az összegek: 91 millió, 66 millió, 161 millió, 3 millió, 295 millió, 64 millió, 263 millió, 255 millió...  szóval sok - segít neki a bíróság.
- Válaszol a kérdésinkre?
- Nem szeretnék.
- Élettársi kapcsolatban áll?
- Már nem.
- A gyerekei önnel élnek?
- Igen, de nagyon nehezen. A nagyszülők segítenek. Szeretnék már elhelyezkedni. A kényszerintézkedés miatt nehéz.
- Legmagasabb végzettsége?
- Nyolc általános.
- Most miből él?
- A család segít anyagilag.
- Önnek van vagyona?
- Nincs.
- Cége?
- Nincs.
- Hol dolgozna?
- Nem tudom. Bárhol.
- Dolgozott valaha?
- Nem.
- Mit ért a kényszerintézkedés enyhítésén?
- A házi őrizet helyett lakhelyelhagyásit.

A bíró megkérdezi a többi ügyvédet is, hogy másnak van-e hasonló indítványa. Egy jelentkezik. Kedden lesz erről döntés.


H. Adrienn korábbi vallomásait is ismertetik. Ebből az derül ki, hogy szándékosan nem követett el bűncselekményt. A kihallgatásokkor nem volt bőbeszédű. A lényeg az volt, hogy nem követett el bűncselekményt.

Ezzel a hétfői tárgyalási nap véget ért. Kedden a fővádlottakkal, a V. családdal folytatják.

14.00 - A cseh üzlet közben, a bankból kifelé jövet egyszer csak megszólaltak a hátunk mögött, hogy "csehszka polícia", nagyon megijedtem, rendőrök voltak, két-három óráig kocsikáztak velünk, V. családról kérdeztek, de a rendőrségre nem vittek be. Helyette megálltak az autóval, elvették a telefonunkat és az útleveleket. Aztán elengedtek, én taxit rendeltem, haza akartam menni. Nagyon megijedtem.

Voltak még ezek után is cseh portyák, voltak üzletek, rendre feltűnt V. Róbert S. Zoltán mellett. És persze T. is. Fogalma sem volt, honnan jön a fém. Jött.

- Nekem együttműködési megállapodásom volt több rendőri szervvel is - ilyeneket is mondott. Meg beszélt 260 kilométer/órás száguldozásról, arról, hogy őt csak megvezették - leginkább S. Zoltán -, az életét tönkretették.

Féltette a családját, szerinte S. Zoltán mögött "nagy emberek állnak".

Az  iratismertetés befejeződött.

- Ezeket fenntartja? - kérdezi a bíró.
- Igen. De kiegészíteném.
- Most? Vagy amikor itt lesznek a V-ék?
- Most. Amikor S. Zoltánnak hazafelé menet mondtam, hogy a banknál az Interpol vagy valaki elkapott, akkor rájöttem, hogy itt nem stimmelnek a dolgok. Én kijelentettem, kiszállok. Akkor száguldottunk kétszázhatvannal. V. Róberttel legfeljebb csak találkoztam. Szlovákul én egy szót sem értek. Csak az anyanyelvemet beszélek. Cigányul beszélek. A két órás kocsikáztatás közben nagyon meg voltam ijedve. S. Zoltán volt az egésznek a fő vezetője. Ő készítette az én papírjaimat.   


A történet legfontosabb fejezeti nyilván ezek voltak a vádlott számára, az összefüggések a vádiratban ott vannak, mi ezekkel búcsúzunk tőle.

A bíróságon megjelent vádlottak sorában egy asszonyt találunk, mindjárt ő jön.

13.10 - Folytatják, pontosabban folytatnák a tárgyalást, de két vádlott nem ért vissza időre.

Most már igen.

K. P. nyomozás során tett vallomását folytatják: S. Zoltán megfenyegette, hogy fogja be a száját, mert megöli. "Kihasznált, s még ő fenyeget."

K. P. korábbi vallomásában arról is beszélt, hogy feleségét V. családhoz költöztették, szét akarják őket választani, a háború elkezdődött, s be is gyógyszerezték az asszonyt. Mindezt azért, mert az a hír terjedt el, hogy ő tett (tesz) V. családra terhelő vallomást.

V. család is megfenyegette.

"A földdel teszünk egyenlővé a családoddal együtt" - hangzott el egyszer.

Egy másik vallomásában V. Róbert személyéről is beszél. 

K. P. korábbi vallomásainak sora, amelyet most ismertetnek, hemzseg a becenevekkel, a családi összefonódásokkal, intrikákkal, vélt üzleti kapcsolatokkal. Szinte lehetetlen követni, aki benne volt, az talán érti.

12.00 - Gondolom, kávézott és cigarettázott is közben - tesz epés megjegyzést a bíró.
- Igen - válaszolja K. P. akire csaknem fél órát vártunk.
- Tesz vallomást?
- Igen teszek. De nem a V. család előtt. (Őket leghamarabb délután 1 órára hozzák vissza a terembe, így ennek most nem is lenne akadálya - a szerk.)

Aztán mégis szeretné tisztázni a V. család előtt, hogy nem miatta vannak előzetes letartóztatásban. "Mert mindenki azt hiszi, hogy a V. család a K. P. miatt van letartóztatásban."

Színesfém bűnper Győrben 2015.jún.22



Hosszas huzavona után végül úgy dönt, hogy a korábbi vallomását tartja fenn, ami annyit jelent, hogy a bíró most nekilát 180 oldal ismertetésének.

Az ő vallomásának lényege, hogy S. Zoltánnal üzletelt. Csak ismételni tudjuk magunkat: ugyanúgy, ahogy a többiek.

Kapott 400 ezret, de ebből S. Z. levont 200 ezret a téli gumikért. 

Somogyi Zoltán bírótársa folytatja a korábbi vallomás felolvasását.


A V. család egy vallomásban szóba kerül azért. Arról írt anno (mert írásban tette), hogy a családdal haragban voltak. De az üzletelésében nem említi őket közvetlenül, ismét S. Z-t és társát. De egyszer látta őket közösen egy kaszinónál. S egyszer tanúja volt a találkozásuknak. 

Nincs még vége a vallomásnak, csak szünet lesz.

Folytatás 13 órakor.

11.24 - Megjött a papír és a tulajdonosa. Folytatjuk.

11.05 - A bíró kéri K. P. papírjait: személyigazolványát, lakcímkártyáját. "Nincs nálam, lent hagytam a kocsiban." Anélkül  pedig nem megy.

K. P. lemegy a kocsijához a papírokért, addig szünet. 

A bíró érdeklődik közben az ügyvédeknél, hogy kinek a védence (itt már a fővádlottakról van szó) tesz várhatóan érdemi vallomást. Szikinger István ügyvéd teszi fel a kezét, övé a III. rendű vádlott, V. Csaba. 


Akkor várjuk a papírokat. 

11.00 - Sz. V. Nem tesz vallomást ő sem. Felolvassa a bíró a korábbi vallomását: megdöbbent a hajnali rajtaütésen. "Ha szólnak, bejövök." Ő egy Attilát emleget, a szlovák tippmixelés közben ismerkedett meg vele.

Sz.V. a vörösrezet szerezte be, de mindent: szállítást, könyvelést "Attila" végezte. Sz. V. pedig a pénzért ment ki Szlovákiába. Abban a tudatban, hogy "az adó be van fizetve". Attila aztán eltűnt.

A V. családdal színesfémkereskedéssel nem foglalkozott. Csak ismerte őket Győrből. Szlovákiában szinte minden nap tippmixelt. Miért ott? Mert ott nagyobbak a nyerések esélyei. Ez volt az első verzió.

Később neki is lett egy második. V. Róbert és T. itt már feltűnik. A lényeg: élettársával összeveszett, pénzre volt szüksége, kérdezte V. R-t, hogy tud-e valamit. Tudott...

Attila is kamu, valójában V. R. és T. intézte a szállítást, a számlákat, a könyvelést. Sz. V. csehül írt papírokat írt alá, egy kukkot sem értett belőlük. 

Alkalmanként egy jó ebédet és 1000 eurót kapott.

Ezt a vallomást tartja tehát fenn most is.

Jön a harmadik stróman a bírósági terembe. Hívja a bíró.

10.30 - Folytatódik a tárgyalás, az aktát behozták. Ebben is egy korábbi vallomás szerepel. A plázában látta T-t, aki sokat veszített a kaszinóban, vele volt V. Róbert. Kérdezte T-t, honnan van ennyi pénze? Ekkor jött szóba a színesfémkereskedés. A többi már ismert. Csehország, bankszámlanyitás, aláírások, pénzfelvételek... A stróman 500 ezer forintot kapott. "Az üzletbe engem nem vontak be, én muzsikus cigány vagyok."

Az eladásoknál nem volt ott,

csak számlákat írt alá. Volt, hogy Prágában, de leginkább a győri plázában.

A "Krisztián" kitalált személy volt - mondja ki ebben a vallomásban. Az ügy után polgárőr lett. Pszichológiai problémákat is hozott számára életének ez a része - szintén vallotta korábban.

Jön az újabb stróman...

10.00 - Sz. I. strómannal kezdik a meghallgatást.
Kérdés, ad-e vallomást. Azt mondja, fenntartja, amit a nyomozás során elmondott, nem kíván semmilyen kérdésre választ adni. Ő az első, aki a bíróságon nem beszél a strómanok közül.

Személyi adatairól kérdezi a bíró. Nyolc általánost végzett, elvégzett aztán egy adminisztrátori tanfolyamot. Most munkanélküli.
- A NAV kérésére kirúgtak a korábbi állásomból - mondja.
- A NAV kérésére? - kérdez vissza bíró.
- Igen - erősíti meg.
- Miből él meg?
- Alkalmi munkákból.

A bíró felolvassa a korábban tett vallomását. "Csak úgy jött az ötlet, hogy színesfémkereskedéssel foglalkozó céget alapítsak Csehországban." Az éjszakában dolgozott kidobóként, egy pesti sráccal együtt ugrott be az üzletbe, a neve Krisztián volt.

"Feltaláltam magam" - ez volt a válasza korábban, hogy ki mondta, melyik ügyvédet kell megkeresni a cégalapításhoz. A tolmács Pisti volt, a vezetéknevére már a korábbi kihallgatáskor sem emlékezett.

A V. családdal milyen kapcsolatban volt? A vallomás szerint : "Ismerjük egymást. Néha feladom a számláikat. Eszünk-iszunk alkalmanként. Baráti kapcsolat ez, nem üzleti."

Az üzletet Krisztiánnal bonyolította, a V. családot Sz. I. kihagyta.
- Honnan szerzett Krisztián 13 millió forintot az üzlethez?
- Nem tudom, ezt ilyenkor nem illik megkérdezni.

A vallomása szerint semmilyen pénz nem jutott neki az üzletből, mínuszba jöttek ki, mert "rossz minőségű árut vásárolt Krisztián".

Az is kiderül, hogy korábban ahhoz kötötte a vallomását, hogy írásbeli ígéretet kap, hogy szabadlábra kerül.

Aztán tett egy újabb vallomást... Ebben már a V. család több tagja és a sokat emlegetett T. is szerepel, s a korábban megismert forgatókönyv hallható vissza: azt csinálta, amit mondtak neki, azt írt alá, amit elé tettek. Bement a bankba, kihozta a pénzt.

- Miért nem mondta el ezt korábban? - tették fel neki a kérdést.
- Meglepődöttem és megrémültem, mert addig azt gondoltam, hogy a céggel minden rendben mennek.

Egy aktát kell még behozatni, ezért 5 perc szünet.

9.30 - Egy vádlott hiányzik. Ő stróman, tehát nem a fővádlott. A bíróságot úgy értesítették, hogy kórházban van. "Ezt az információt még ellenőrizzük" - mondja Somogyi Zoltán bíró. Ebben a pillanatban a vádlott védője feláll, s elmondja, hogy "most üzent, már úton van, fél órát késik". Miért késik? - teszi fel a költői kérdést a bíró. Majd megtudjuk.
Somogyi Zoltán azt is elmondja V. Máténak, hogy ügyvédjének átadta azt a CD-t, amit az előző tárgyaláson kért. Azon rajta van a teljes iratanyag.

A védők névsorolvasása folyik.

Most lépett be a terembe az elkésett vádlott.

Most pedig a hozzátartozók személyazonosságát ellenőrzik. Szinte mindenki asszony, feleség, anya, aki a családtagok közül regisztrálta magát a tárgyalásra. Az egyik hozzátartozó szlovák személyigazolványt mutat fel.

Hétfőn, kedden a vádlottakat hallgatják meg. Szerdán fontos tanúk jönnek, de ezen a napon a vádlottak nem lehetnek jelen.


A fővádlottakra lehet, már hétfőn délután sor kerül. Addig távozniuk kell a teremből.

9.00 - Folytatódik a V. család pere a Győri Törvényszéken. Minden úgy zajlik, mint tavasszal, a rendőri biztosítás is ugyanolyan. A V. család hozzátartozói már a kapuban jelzik - nekünk -, hogy számukra felháborító, hogy ekkora biztosítás, ennyi rendőr van. "Még az utcákat is lezárták."

Hamarosan hozzák a vádlottakat. Mi pedig élőben tudósítunk.

Korábban

A per június 22-23-24-én folytatódik, mint megtudtuk kiemelkedő jelentőségű és biztonsági kockázattal járó büntetőügyről van szó.

Áprilisban úgy zárult a tárgyalás Győrben, hogy egyre durvult a győrszentiváni klánper. ˝A családjával együtt sütik ki a zsírját annak, aki beszél...˝ - hallhattuk a tárgyaláson tavasszal.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!