Győr és környéke

2015.04.23. 13:40

1,2 milliárdos adyvárosi parkolólemezek: tízből kilencen még fizetnének is itt a parkolásért - látványtervek, videó

"A forrásokat még keressük, de ebben az önkormányzati ciklusban mindenképp szeretnénk megvalósítani a parkolólemezeket" - mondta kérdésünkre Radnóti Ákos győri alpolgármester. Szavazás.

Szeghalmi Balázs


A Kisalföld elsőként számolt be arról, hogy az adyvárosi Kuopio parkban olyan parkolólemezt terveznek, ahol 156 autó fér el.

A Petz-kórháznál pedig, ahol a parkolás szintén sokéves probléma, a már most meglévőkkel együtt 300 hely juthat a látogatóknak.

A Városháza új csatornán, az interneten keresztül kérte ki a győriek véleményét a szóban forgó két adyvárosi parkoló fejlesztéséről az utóbbi három hónapban.

"A válaszadók 90 százaléka hajlandó lenne fizetni a kulturált parkolásért"

Mielőtt az online közvélemény-kutatás tapasztalatairól kérdeztük volna [namelink name="Radnóti Ákos"] alpolgármestert, Adyváros önkormányzati képviselőjét, "helyszíni szemlét" tartottunk a Vasvári Pál út melletti, kórház közeli parkolóban délelőtt.

Nagy meglepetés nem ért bennünket, szokás szerint több mint zsúfolt volt. Ahol az interjút felvettük, négy autó állt a tilosban a füvön a McDonald's-szel szemben.


Videó: Cseh Róbert

Van, aki jelképes, éves díjat fizetne, de akad, aki 5-10 vagy akár 30-35 ezer forintot is évente

"Felhívásunkra több mint húsz észrevétel érkezett az önkormányzathoz a világhálón keresztül, plusz számos vélemény a képviselőkhöz külön. (A választókörzetek határa nem azonos a városrészek határával; így mondhatták el a helyiek több önkormányzati képviselőnek is az álláspontjukat - a szerk.)

A legfontosabb tanulság: a válaszadók 90 százaléka hajlandó lenne azért fizetni, hogy az autóját biztos helyen, kulturált körülmények között hagyja ott. Van, aki jelképes, éves díjat fizetne - mint akár a belvárosi parkolóbérletesek -, de akad, aki 5-10 vagy akár 30-35 ezer forintot is évente. A kórháznál pedig 100-150 forint óránkénti díjat is javasoltak" - kezdte érdeklődésünkre Radnóti Ákos.

Győr alpolgármestere hozzátette: "egyelőre ez mind nyitott kérdés, ezekről még nincs döntés, előbb a véleményeket kell összegezni, melyeket továbbra is várunk a [email protected] címre".


Íme, az adyvárosi parkolólemezek látványtervei: Kuopio park...


"A Kuopio parki létesítmény tetejét parkosítanánk és és akár kisebb játszótér, sportpálya is helyet kapna itt" 

"A Kuopio park esetében az nem okozna gondot a helyieknek, ha rövid sétát kellene tenniük az autójukhoz, ellenben a zöld terület jelentős csökkentéséből nem kérnek.

Elutasítják tehát, hogy a tetőpark helyén is parkolók legyenek. Utóbbi esetben a parkolók száma egyébként megduplázódna, de ezt nem támogatták az eddigi vélemények.

Éppen ezért úgy gondolkozunk, hogy a Kuopio parki létesítmény tetejét a tervek szerint parkosítanánk. Sőt, még akár kisebb játszótér vagy kisebb sportpálya is helyet kapna itt, amennyiben a lakosság ezt szeretné" - folytatta Radnóti Ákos.

Ha nem épülne parkolólemez a Kuopióban, akkor is csak súlyos tízmilliókból lehetne megújítani a park szóban forgó részét

Győr alpolgármestere hangsúlyozta: "az utcában, a körforgalom elejénél a szépen felújított pihenőparkos részt a szökőkúttal, illetve a mellette lévő közkedvelt játszóteret nem érintené a fejlesztés. Vagyis a szomszédos területről van szó, ami meglehetősen elhanyagolt állapotban van.

Ha nem épülne itt parkolólemez, akkor is súlyos tízmilliókból lehetne csak megújítani, de attól még a parkolási helyzeten nem javítanánk.

Más helyszín pedig nem nagyon alkalmas ilyen volumenű fejlesztésre Adyvárosban abban az utcában, ahol csak tízemeletes házak vannak, mellette két iskola, óvoda és bölcsöde, vagyis a városnegyed legsűrűbben lakott részéről beszélünk".

...Petz-kórház közeli parkolólemez


A két parkolólemez 1,2 milliárd forintba kerül

Arra a kérdésünkre, mikorra valósulhatnak meg a tervek, a győri alpolgármester úgy válaszolt: "a Kuopio park végében 156 új parkoló létesülne, a beruházás közel 750 millió forintba kerül.

A Kuopio park most

A Kuopio park most

A kórház közvetlen szomszédságában a jelenlegi 164 parkolóhely helyett a háromszintes parkolólemez megvalósításával közel 300 helyet vehetnének igénybe az autósok. Utóbbi költsége 441 millió forint lenne. Összesen a két beruházás 1,2 milliárd forintba kerül.


Jelenleg így megy a parkolás a Vasvári Pál úton, a kórház mellett - fotók: Cseh Róbert


A forrásokat még keressük, de az előttünk álló önkormányzati ciklusban mindenképp szeretnénk megvalósítani a beruházásokat, hiszen azok nem csak az adyvárosiak, de egész Győr, sőt a kórház révén a megyebeliek számára is jelentős könnyebbséget jelentenének" - zárta szavait Radnóti Ákos.



Adyváros történetének legnagyobb költségű fejlesztése lenne

Egy biztos: a két parkolólemez a paneltömbök építése óta Adyváros történetének legnagyobb költségű fejlesztése lenne. Remélhetőleg, előbb, mintsem utóbb.

A Grabo-sátor mellett negyvenöt parkolóhellyel több lesz őszre

"A Grabo–sátor melletti bitumenes kézilabdapályán május végére ötmillió forintból negyvenöt ingyenes parkolóhelyet alakít ki a Győr–Szol, hogy a Barátság Park környékén könnyebb legyen megállni" - adtuk hírül múlt héten. Bővebb részleteket ide kattintva olvashatnak!

Már meg is érkeztek a dömperes autók a Grabo-sátor mellé! A cél 45 új parkoló idén őszre

Már meg is érkeztek a dömperes autók a Grabo-sátor mellé! A cél 45 új parkoló idén őszre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!