Gazdaság

2015.03.25. 17:15

Az áfacsökkentés lehetséges hatásait vizsgálja az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vizsgálja az általános forgalmi adó (áfa) mérséklésének költségvetési és reálgazdasági hatását, de az elsődleges cél a személyi jövedelemadó egyszámjegyűvé tétele - tájékoztatta a tárca az MTI-t szerdán.

Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg az NGM-et, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy múlt hét pénteki szakmai rendezvényen azt mondta: a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban az egyszámjegyű szja mellett az áfa 27 százalékos kulcsa is csökkenhet.

Az NGM a válaszában közölte, hogy a miniszter a Business Leaders Forum által megrendezett XVI. Pénzügyi Csúcstalálkozón felszólalásában "csak feltételezésekbe bocsátkozott, de semmiféle ígéretet nem tett arra, hogy az adók kapcsán mi fog változni."

A tárca megerősítette, hogy a kormány adópolitikájának fókuszában továbbra is elsősorban az élőmunkát terhelő adók súlyának csökkentése áll. Ezért elsődleges cél a személyi jövedelemadó egyszámjegyűvé tétele. Amint a költségvetési mozgástér lehetővé teszi az általános forgalmi adó mérséklése is napirendre kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!