falusi turizmus

2009.09.18. 22:56

Mindegyik mór tegye meg a kötelességét

Legyen az város vagy falu, a vendégfogadás nem múlhat néhány emberen vagy egy önkormányzaton. Az a jó, ha az érintettek szót tudnak érteni egymással, és ki-ki tisztában van azzal, hogy mi a dolga...

A falusi turizmus tehát nyugodtan tekinthető olyan tevékenységnek, amelynek három fő szereplője van a szabályozórendszert működtető kormányzaton és a régiós szervezeteken kívül: az önkormányzat, a vállalkozók és maga a lakosság.

Egyelőre az a jellemző - tisztelet a kivételnek -, hogy a három szereplő érdekei koordinálatlanok, ki-ki csak a saját érdekeinek a szószólója. Jó esetben a lakossági érdekek nem atomizáltan nyilvánulnak meg, hanem létezik valamilyen helyi civil szerveződés, amely nem kifejezetten turisztikai indíttatásból született, de képes a lakossági érdekek koncentrált megjelenítésére.

A vállalkozók nem egyszer szakmai testületekben, illetve teljes körűen a kamarákban tömörülnek, de ezek ritkán tartanak fenn helyi szervezeteket a falvakban és ez idáig még kevésbé karolták fel a falusi turizmus fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Nem árt tehát tisztázni az érdekviszonyokat, az előnyöket és a hátrányokat, figyelemmel kísérni alakulásukat.

A lakosság - főleg kezdetben - erősen megosztott. Mindazok, akik közvetlenül érdekeltek a vendégforgalomban, egyértelműen turizmusfejlesztés pártiak. Nehezebb, de nem lehetetlen megértetni a fejlesztés előnyeit azokkal, akik a bevételekből közvetlenül nem részesednek és csak a gondokat látják. Nem könnyű átlátni, hogy a turizmusnak köszönhetően javuló foglalkoztatottsági-megélhetési helyzet áttételesen mindenki számára előnyös: nem kell bezárni iskolákat és óvodákat, nem kell elküldeni tanárokat, több pénz jut munkahelyteremtésre és szociálpolitikára stb.

Az sem lehet közömbös, hogy a turizmusból közvetlenül profitálók nem csak hasznot húznak belőle, de annak terheit is kénytelenek viselni: központi és helyi adókat fizetnek, alkalmanként ezen túlmenően is részt vállalnak a település turisztikai marketingjének és promóciójának finanszírozásából.

El kell érni, hogy a lakosság segítse, de legalábbis ne akadályozza a turizmus fejlesztését.

Nem egységes az önkormányzatok hozzáállása sem. Vannak olyanok, amelyek puszta bevételi forrásnak tekintik a turizmust, vannak mások, amelyek hatásos eszközként kezelik a problémamenedzselés folyamatában, és végül akadnak olyanok is, akik kényelmességből elhanyagolják, mert meg kellene magyarázni, hogy miért kap a településpolitikán belül a turizmus prioritást és ennek alapján nagyobb súlyt a költségvetési kiadások között.

A viták még inkább kiéleződhetnek, ha a turizmuspárti polgármester maga is vállalkozó. Könnyen rásütik a bélyeget, hogy a turizmusfejlesztő, vállalkozásokat ösztönző, segítő önkormányzati magatartásért önérdekből küzd, pedig a falu és az egyén érdekei nem csak hogy összeegyeztethetők, de éppen hogy összehangolást igényelnek. Ebből a folyamatból a polgármester és a képviselőtestület sem zárható ki. Egy alaptalan vád, vagy éppen az elvtelen korrupció alapos döntéselőkészítéssel és a nyilvánosság biztosításával szerintem kivédhető, megelőzhető.

Az önkormányzatok feladatai közé sorolható az eltérő érdekek koordinálása, a turizmusfejlesztés menedzselése és annak elfogadtatása a lakosság körében, valamint a vállalkozások működésének támogatása. Egy jól működő településen tudatos településpolitikát alkalmaznak, ebbe kell beépülnie a turizmuspolitiká­nak is, amely mindenképpen magasabb szintű és hosszabb távra szóló, mint egy esetileg megrendelt és elkészített turizmusfejlesztési koncepció vagy akcióprogram. Az önkormányzati feladatok közé sorolható a forrás- és tőkehiányok pótlására irányuló segítségnyújtás, a településmarketing kidolgozása és megvalósítása, a hagyományok ápolása és a környezet védelme a fejlesztéseknél. Egyes feladatok a lakosság civil szervezeteivel megoszthatók, átadhatók, de ez nem csökkenti az önkormányzatok felelősségét a falufej­lesztésben.

Vállalkozásoknál egyetlen vezérelv számít igazán hatásosnak és ez a profit. A vállalkozói szférától éppen ezért nem lehet rossz néven venni, ha nem rohan valóra váltani a rózsaszínű álmokat, ha csak akkor mozdul rá valamilyen fejlesztési elképzelésre, ha az önkormányzat konkrét módon, tettekkel érzékelteti vállalkozásbarát mivoltát. A vállalkozó tehát folytassa saját profitorientált tevékenységét, de egyúttal nem árt, ha tekintettel van a település ún. tűréskorlátaira és turizmusfejlesztési érdekeire is.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület a maga szerény eszközeivel igyekszik segíteni, támogatni a helyi kezdeményezéseket, hiszen ebben rejlik - többek között - közhasznúsága is, és ezt diktálja a manapság egyre inkább ismertté váló szerveződési elv, a TDM, a turisztikai desztinációs menedzsment gondolata.

A TDM nem más, mint e helyiek összefogása azért, hogy bizonyítsák és megszervezzék a világszerte híres magyar vendégszeretetet. A turisztikai desztnációs menedzsment célja, feladata, hogy az adott faluban, falvakban megteremtsék a vendégfogadás minden feltételét.

Tudni kell viszont, hogy a TDM csak akkor működhet jól, ha a helyben lakók, a közvetlen érintettek kezében az irányítás, ha ők mondhatják meg, hogy mire szabad és kell fordítani a turizmusfejlesztésre elkülöníthető pénzeket. A TDM gondolatától ugyanis távol áll, hogy rájuk telepedjem bármilyen botcsinálta térségi szervezet, amelyiknél ellenőrizhetetlen, hogy mennyit költ saját magára, és áttekinthetetlen, hogyan folynak el ismeretlen zsebekbe a közpénzek.

Ha a helyi TDM-szervezetek saját akaratukból csatlakoznak egy térségi vagy megyei TDM-hez, vagy éppen maguk alakítanak egyet, arra nagyon vigyázzanak, nehogy Gólemként kiszabaduljon az irányításuk alól, és ellenük forduljon a teremtményük, nehogy az őket képviselő és szolgáló szervezet helyett egy élősködő parazitát kapjanak cserébe!

Nem mindegy, mivel etetjük őket és saját magunkat...

Nem mindegy, mivel etetjük őket és saját magunkat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!