Életstílus

2015.10.01. 21:05

Arany ˝Stradivari-hegedűt˝ készítettek

A hangszer teljes hasonmásához 14 kiló nemesfémet használtak fel a japán ékszerészek.

Stradivari hegedűjének másolatát készítették el aranyból japán ékszerészek.

A munkában a Tanaka Kikindzoku ékszergyártó cég és a Yamaha mesterei vettek részt.

A Stradivari-hegedű teljes hasonmásához 14 kilogramm nemesfémet használtak fel. Belsejét 4 milliméternél vékonyabb aranylemezekkel töltötték meg. A hangszer valamennyi alkotóeleme - a csigától a fogólapig, az álltartótól a húrokig - valódi és működőképes, az arany hegedűn játszani is lehet, bár nem könnyű feladat.

A hegedűt egyelőre nem kívánják eladni. Hozzávetőleges értéke mintegy 150 millió jen (350,5 millió forint).

2014 novemberében Antonio Stradivari egyik hangszerét egy londoni árverésen 1 millió dollárért (280,6 millió forint) vásárolták meg. Az olasz hegedűkészítő mesternek ennél jóval drágább alkotásai is ismertek: különösen nagy értékűek az 1700 és 1725 között készült remekei.

Az aranyhegedűt a Tanaka Kikindzokunak a tokiói Ginzán lévő üzletében állítják ki október 1-jétől 18-ig. A cégnél elmondták, hogy az aranyhegedű az Osztrák Pénzverdében készített Bécsi Filharmonikus érmékhez szánt sajátos reklámkampány része. Japán a Bécsi Filharmonikus érmék legnagyobb felvevő piaca, értékesítésükkel a Tanaka Kikindzoku foglalkozik.

(Borítókép: Arany "Stradivari-hegedűt" készítettek Japán ékszerészek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!