lehet pályázni

2021.04.26. 16:01

Harminc milliárddal jutalmazná a legjobb szén-dioxid-elnyelő technikát Elon Musk

Elon Musk 100 millió dollárral (29,3 milliárd forint) jutalmazza a légkörben lévő szén-dioxid befogására kifejlesztett legjobb technológiát. A pályázó tervnek legalább száz évre kell vonatkoznia, és segítségével évente minimum 1000 tonnányi szén-dioxidot kell tudni kivonni a légkörből – jelentette be a Tesla milliárdos alapítója a Föld napja alkalmából.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az XPRIZE pályázata a szervezők szerint „a történelem legnagyobb ösztönző erejű díja”, a pályázat négy éven át tart, egészen a 2025-ös Föld napjáig.

„Jelenleg egyetlen bolygónk van” – mondta Musk. A milliárdos kijelentette: arra is nyitott, hogy idővel növelje a támogatás mértékét.

A négy éven át tartó globális versenyre a világ bármely tájáról benevezhetnek azok az újítók és csapatok, akik képesnek érzik magukat olyan megoldások kidolgozására és bemutatására, amelyekkel közvetlenül kivonható a szén-dioxid a légkörből vagy az óceánokból, majd a környezetet nem veszélyeztető módon hosszú távon tárolható.

A verseny nyertes csapatainak be kell mutatniuk megoldásuknak egy olyan precízen kidolgozott, hitelesített, skálázható modelljét, amellyel naponta 1 tonna CO2 kivonása végezhető el, továbbá meg kell győzniük a zsűrit, hogy megoldásuk gazdaságosan bővíthető olyan szintre, amely már gigatonnányi szén-dioxid kivonására is alkalmas.

A verseny célja a klímaváltozás elleni küzdelem és a Föld szénegyensúlyának helyreállítását célzó erőfeszítések támogatása olyan hatékony megoldások kifejlesztésének ösztönzésével, illetve e megoldások nagyobb kapacitásúvá alakításában való segítségnyújtással, melyek révén elérhetővé válik a 2050-re kitűzött, évente 10 gigatonna szén-dioxid kivonását előirányzó globális cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!