Életstílus

2016.08.10. 02:30

Jön a pénztárca kímélő utószezon a Balatonon! Mutatunk pár remek tippet

A nyár utolsó hónapjában járunk, lassan itt az utószezon ideje. Akik eddig nem nyaraltak, jól járhatnak, hisz augusztus 20. után a balatoni szállásárak 25-30 százalékkal csökkenhetnek.

Szeghalmi Balázs


Győrffy Árpád, a Balatoni Turisztikai Szolgálat szakértője évek óta figyeli a legnépszerűbb hazai fürdőhely árait.

Az üzletláncok nem drágábbak a Balatonon

"Amikor azt kérdezik, hol úszhat el a legtöbb pénz a Balatonon, mindig azt válaszolom: mindenhol. Viccet félretéve, tudatos tervezéssel sok pénzt lehet megfogni nyaraláskor. Így még azok is élvezhetik a Balaton szépségeit, akik egyébként úgy gondolnák, hogy nem telik rá.

Ha abból indulnak ki az utazók, hogy megpróbálnak úgy élni, olyan ételeket fogyasztanak, mint egy átlagos héten otthon, akkor klasszisokkal több pénz marad a zsebükben. A Balaton partján működő üzletláncok ugyanis nem drágábbak, mint a veszprémi, tapolcai vagy a győri bevásárlóközpontok" - kezdte a balatoni férfi, akinek árkörképeit rendszeresen közlik a szaklapok.

Irány a kemping!

"A másik sarkalatos kulcspont a szállás. A fiatalokat, sőt akár kisgyerekes családokat is bátorítom, hogy sátorozzanak kempingekben. Egyrészt élményekben gazdag, változatos nyaralásban lesz részük. A balatoni kempingek többségében főszezonon kívül egy hétre 40-50 ezer forintért tűzhet le sátrat négy fő. A strandbelépővel sincs általában gond, hisz a kempingek többségének van saját strandja.

Ha valaki bérsátrat vagy mobilházat szeretne bérelni a kemping területén, kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, de négy főnek az egy heti szállás a főszezonon kívül 50-90 ezer forintból kijön. A kempingekben van főzési, mosogatási, mosási lehetőség. Kétgyermekes családnak az apartman bérlés főszezonban nem áll meg 120-130 ezer forint alatt. Augusztus 20. után azonban többnyire utószezoni árak lépnek életbe. Az utolsó nyári hetekben és szeptemberben 25-30 százalékkal csökkennek a szállásárak sok helyen" - folytatta Győrffy Árpád.

Érdemes kipróbálni kisebb strandokat

A turisztikai szakember szerint a strandbelépőkön szintén sokat lehet nyerni. "A drága strandok kétségkívül extra szolgáltatásokat adnak, de érdemes próbára tenni egy-egy kevésbé ismert fürdőhelyet. Révfülöpön például a hetijegy ár-érték arányban kiváló. A felnőtt heti belépő 2000, a gyerekbérlet 1000 forintba kerül. Vagyis négytagú család 6000 ezer forintból megússza a strandra lépést. Viszonyításképp van olyan strand is, ahol egy főnek kell a heti bérletért 6600 forintot fizetnie" - közölte a Balatontipp.hu szerkesztője.

Olcsóbb a Balaton, mint az Isztria

"Gondos szervezéssel a Balaton olcsóbb, mint az Adriai-tenger. Elsősorban az utazási költségek miatt: az üzemanyag mellett a horvát autópályán nincs heti vagy 10 napos matrica, külön-külön kell fizetni a szakaszokért, nem keveset" - zárta szavait Győrffy Árpád.

A strandbüfék, éttermek árait nézve is pénztárca kímélőbb a Balaton, mint az Isztria. Ezzel folytatjuk a témát, hamarosan mutatjuk a konkrét árakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!