Régészet

2021.07.25. 09:00

Avar sírokat tártak fel Pakson

Avarkori sírokat tártak fel egy, a paksi atomerőmű területén zajló beruházás helyszínén, a sírok feltehetően egy nagyobb temető részei voltak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hétfőn kezdődött mentő feltáráson egy ötven négyzetméteres területen azonosítottak négy sírt, amelyek egyikéből egy gömbös végű, bronz fülbevaló került elő. Ebből egyértelművé vált, hogy 6-7. századi, avar sírokról van szó

– mondta Szabó Antal, a Paksi Városi Múzeum ásatásvezető régésze az MTI-nek.

A sírokban két kislány és két férfi csontvázát tárták fel – ismertette. Az egyik férfit lovával együtt temették el, amely a nomádok által kedvelt, a tarpánhoz hasonló, kistermetű ló volt. Az állatot – lovasához hasonlóan – nyugat-keleti irányban helyezték el a sírgödörben. A férfit kezében egy kerámia korsóval temették el, amelyben – feltételezhetően – valamilyen szeszes ital, talán kumisz lehetett. Fegyvert nem találtak nála, de a lóból ítélve harcos lehetett. Az állatot viszont teljes felszerelésben tették a sírba, a zablát, a kengyelt és a bőrnyereg nyomait is megtalálták. Feltételezik azt is, hogy a másik férfi, aki erős testalkatú, 180-190 centiméter magas lehetett, szintén harcos volt.

A régész szerint a négy sír bizonyosan egy nagyobb avar temető része volt.

A közelben vannak avar településnyomok, akár több település is lehetett egy húsz négyzetkilométeres területen. 2020-ban a mostani ásatástól három-négy kilométerre ugyanebből az időszakból hét sírt tártak fel, az is elképzelhető, hogy egy több kilométeren át húzódó temetőről van szó – tette hozzá.

A feltárás eredményét várhatóan ősszel időszaki kiállításon mutatja be a paksi múzeum.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!