Egyperces

2017.09.12. 09:00

Hűtőrendezés felsőfokon

Egy rendben tartott hűtőszekrény megkönnyíti a mindennapokat, és nemcsak a főzést. Időt spórolhatunk, sőt, az egészségesebb étkezésben is segít a rendezett hűtő.

Az élelmiszerek rendezésére a hűtőszekrény saját tartozékain kívül bevethetünk különböző, átlátszó műanyag rekeszeket, dobozokat is. Ezekben elférnek és egy mozdulattal kihúzva elérhetők az olyan apróságok, mint a megkezdett sűrített paradicsomos tubus vagy a fokhagyma.


Hideg, hidegebb, leghidegebb


A hűtőszekrénynek nem minden részén egyforma a hőmérséklet, több fok eltérés is lehet az egyes pontjai között. Éppen ezért nem mindegy, milyen típusú élelmiszereket hol tárolunk.


A felső polcokon nem éppen a leghidegebb, de a legegyenletesebb a hőmérséklet a hűtőszekrényben; ide tegyük a kevésbé romlandó ételeket, például az italokat, a maradék főtt ételt, a joghurtot. A középső polcokra kerüljön a tej, a tojás, a felvágottak és a sajtok. Az alsó polcokon pedig – ahol a leghidegebb van – a nyers hozzávalókat tároljuk. Az alsó műanyag fiókokban szinte mindenki zöldséget és gyümölcsöt tárol, pedig a nyers húsokat is érdemes itt elhelyezni, mert ez a hűtő leghidegebb pontja. Nevezzük ki hát bátran az egyik fiókot a húsok és friss halak tárolására!


A hűtő ajtaja annak legmelegebb helye, ide tegyük a mustárt, tormát, salátaöntetet, és más ízesítőket, illetve a gyümölcslevet. A tejet, bármennyire is beleillik az ajtórekeszbe, inkább valamelyik belső polcon tartsuk!

Újsággal a pára ellen


A gyümölcsöket és a zöldségeket mindig külön fiókban vagy polcon tároljuk, mert számos gyümölcs olyan gázokat termel érés közben, amely gyorsítja a zöldségek rothadását!


A hűtőszekrény alsó tárolófiókjaiban lecsapódó pára könnyen a zöldségek és gyümölcsökmegrothadásához, megpenészedéséhez vezethetnek. Ezt megelőzhetjük, ha a fiókok alját több réteg újságpapírral béleljük ki, így ugyanis a jó nedvszívó-képességű papír magába szívja a nedvességet, az átnedvesedett papírt pedig egy mozdulattal kicserélhetjük.


Nem minden étel való a hűtőszekrénybe, van, amelyiknek egyenesen árt a hideg, ilyen a paradicsom, a hagyma, vagy a krumpli. A kenyérnek pedig ez a lehető legrosszabb hely, hiszen a párás környezet kedvez a penészesedésnek.

A frisset előre


Tudta, hogy pusztán a hűtőben tartott ételek megfelelő elrendezése segíthet egészségesebben táplálkozni? Kimutatták, hogy gyakrabban nyúl az egészségesebb ételekért az, aki azokat szemmagasságba, a legkönnyebben elérhető helyre helyezi a hűtőszekrényben. Tegyük hát kézközelbe azokat az élelmiszereket, amelyeket gyakrabban kellene fogyasztanunk, s legyen kéznél némi egészséges nassolnivaló is.


A magyar háztartások rengeteg élelmiszert elpazarolnak, ez ellen tehetünk azzal is, ha ésszerűen pakolunk be a hűtőbe. Bevásárlás után, a friss áru bepakolásakor a régebbieket mindig hozzuk előre, így elkerülhetjük, hogy ránk romoljanak a dolgok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!