Digitália

2023.01.26. 06:00

Gyilkos férkőzött a Facebook-csoportba, de a Meta nem tájékoztatta őket

Azt hinnénk, annál semmi sem lehet biztonságosabb az interneten, mint egy Facebook-csoport, amelyben anyukák babakocsikat és etetőszékeket cserélnek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Billion Photos

Idegennel érintkezünk a közösségi médiában? Az alábbi amerikai történetben az óvatlanság halálhoz és a magánélet megsértéséhez vezetett.

A babaholmik cserélésére létrehozott Facebook-csoportot arkansasi anyukák hozták létre. Elég ártalmatlannak tűnik, ugye? De ez a csoport 6500 tagból áll, természetesen nem ismerhetik személyesen egymást.

A Forbes szerint a csoport egyik tagja, Kelly (nem ez az igazi neve) babaholmikat keresett a privát Facebook-csoportban.

„Babahintát és kismamaruhát keresek” – posztolta. Választ is kapott egy Lucy Barrow nevű tagtól, akinek fiókja csak abban a hónapban jött létre. Azt állította, hogy a régi profilját blokkolták.

„Lehet, hogy van néhány ilyen méretű felsőm – írta Barrow, a profilképén egy játszadozó kutyával. – Pénteken találkozhatunk valahol.”

Kelly szerencsére úgy érezte, valami itt nincs rendben.

Később kiderült, hogy Lucy profilja hamis volt. A hamis profil mögött a gyilkossággal vádolt Amber Waterman volt, aki terhes nőket vett célba.

Arra használta a csoportot, hogy kapcsolatba lépjen a 33 éves Ashley Bush kismamával, akit a jelenlegi nyomozati ismeretek szerint elrabolt és meggyilkolt. Waterman állítólag eltávolította Bush babáját az anyaméhből, és átadta az elsősegélynyújtóknak.

Watermant 2022 decemberében letartóztatták, és ártatlannak vallotta magát. Pere idén júniusban kezdődik.

Nagy horderejű gyilkosság volt, melyről a helyi és országos sajtóban is megjelentek hírek, de a legtöbb csoporttag nem tudott arról, hogy a gyilkos beszivárgott a csoportjukba. Az FBI éppenséggel a Facebooktól szerzett a csoporthoz kapcsolódó adatokat, köztük bejegyzéseket, fényképeket és videókat, valamint információkat a fórumot létrehozó személyekről.

A Meta az aláírt házkutatási parancsot követő napon mindent elküldött az FBI-nak, amit kértek. Beszéltek a csoport egyik adminisztrátorával, de a csoport tagjai közül senki mást nem tájékoztattak a szörnyű fejleményekről.

Az elfogatóparancs szerint a rendőrség átkutatta a hamis Barrow-fiókot. Bizonyítékaik voltak, hogy Waterman követte el a gyilkosságot. Vért találtak az autójában, és Waterman férje szerint a nő beismerte Bush meggyilkolását. A férj állítólag segített elégetni és elrejteni a holttestet, de ártatlannak vallja magát.

Tehát a Meta tudta, hogy a rendőrség gyilkossági ügyben nyomoz, de csak egy embernek árulta el, milyen veszélyben vannak. Miért nem tájékoztatták a csoport többi tagját a gyilkosról és arról, hogy a személyes adataikat gyűjtik?

A Metának nincs nyilvános szabályzata arra vonatkozóan, hogy miként hozza a rendőrségi megkereséseket egy Facebook-csoport tudomására.

Bár a nyomozók szerint Waterman a Lucy Barrow-fiókot terhes nők üldözésére használta, s a Facebook tiltja a hamis felhasználókat és a zaklatást, a profil egészen múlt péntekig online maradt, amikor a Forbes értesítette a Metát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!