Digitális készültség

2021.08.02. 09:52

Nagy lehetőség rejlik a kkv-k informatikai fejlesztésében

A kis- és közepes vállalkozások (kkv) internetellátottsága magas szintű, ugyanakkor nagy fejlesztési lehetőség látszik az informatikai alkalmazások üzleti folyamatokba integrálásában.

Forrás: Shutterstock

Így összegezi a Világgazdaság cikke a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának friss kutatását, amely 2500 kis- és középvállalkozó véleményét tükrözi.

A lap rámutat: a BME következtetései összhangban vannak az Európai Unió Digital Economy and Society Indexének (DESI) Magyarországra vonatkozó mérőszámaival, ahol

hálózatelérésben, internet-hozzáférésben és egyéb technológiai adatokban az uniós átlagon, sőt sok területen a felett teljesítünk.

Pozitív eredménynek tekinthető, hogy bár szignifikáns eltérés van a 250 fő feletti vállalatok és az öt fő alatti mikrovállalkozások digitalizáltsága között, a digitális képességek és az internethasználat ennek ellenére elterjedtnek és egyenletes eloszlásúnak mondható. Ez nagymértékben azoknak a kötelező alkalmazásoknak köszönhető, amelyeket az adóbevalláshoz, a banki tranzakciókhoz vagy más közigazgatási kapcsolattartáshoz kell alkalmazniuk a vállalatoknak.

További fejlesztési lehetőség látszik ugyanakkor az informatikai alkalmazások speciális üzleti folyamatokba integrálásának területén.

Bizonyos iparágakban még alacsony fokú az információ-rendszerek, az adatbázisok, a korszerű adatelemzés vagy a felhőszolgáltatások használata – teszik hozzá az elemzők.

Digitális készültség szempontjából a magyar vállalatok alacsony, közepes és magas készültségű csoportokra oszthatók. Magas a digitalizáltság a pénzügyi és infokommunikációs szektorban, ezzel szemben például a bányászatban és az építőiparban alacsony. Megjelennek a regionális hatások is: ahol húzó iparágak működnek, és fejlettebb az üzleti környezet, ott jóval magasabb a digitális készültség.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában