Ország-világ

2020.07.19. 06:00

A legnépszerűbb filmekkel próbálják átverni a felhasználókat

Nagyon megy a streaming: ennek megfelelően a kiberbűnözők a Netflixet és a Disney+-on nézhető The Mandalorian c. sorozatot használják legtöbbször csaliként.

Forrás: Shutterstock

2019. január és 2020. április 8. között több mint 5000 Kaspersky-felhasználó volt kitéve fenyegetéseknek, miközben a streaming platform nevét használó nem hivatalos fájlokon keresztül próbált meg hozzáférni a Netflixhez.

Összességében több mint 22 000 olyan fertőzési kísérlet történt, amelynél a Netflix nevét használták csalinak.

A streaming platformokon nézhető eredeti tartalmak tekintetében a The Mandalorian c. sorozatot használták ki a legtöbbször a rosszindulatú felhasználók: összesen 1614 felhasználót használtak így ki, és 5855 fertőzési kísérletet regisztráltak.

A streaming szolgáltatások növekvő népszerűségével párhuzamosan a kiberbűnözők egyre nagyobb arányban használják a streaming platformokat – és a rajtuk nézhető eredeti tartalmakat – a különféle támadások indításához. Ezek igen széles skálán mozognak: lehetnek a fiókhitelesítési adatok és a pénzügyi információk megszerzését célzó adathalász támadások, de olyan is előfordul, hogy a streaming platformok és a műsoraik nevét csalinak használva különféle fenyegetések – többek között reklámszoftverek és malware-ek – letöltésére veszik rá a felhasználókat.

Mindezt figyelembe véve a Kaspersky kutatói öt nagy streaming platform (Hulu, Disney +, Netflix, Apple TV Plus, Amazon Prime Video) kiberfenyegetési környezetét vizsgálták meg a 2019. januártól a 2020. április 8-ig tartó időszakra vonatkozóan.

A fenti platformokon nézhető tartalmakhoz kapcsolódó kiberfenyegetéseket is megvizsgálták. A bűnözők a leggyakrabban az alábbi öt sorozatot használták csaliként:

 • The Mandalorian (Disney +)
 • Stranger Things (Netflix)
 • The Witcher (Vaják) (Netflix)
 • Sex Education (Szexoktatás) (Netflix)
 • Orange is the New Black (Narancs az új fekete) (Netflix)
 • Összesen 4502 Kaspersky-felhasználó volt kitéve különféle fenyegetéseknek a fenti öt sorozat valamelyikének nevét csaliként tartalmazó fájlokon keresztül, és összesen 18 947 fertőzési kísérletet regisztráltak.

  A legmagasabb számot azok a fájlok adták, amelyek

  a Disney+-on nézhető The Mandalorian c. népszerű sorozat nevét tartalmazták csaliként.

  Mind a platformok, mind az eredeti tartalmak esetében elmondható, hogy a felhasználókra a leggyakrabban leselkedő fenyegetések egyben a legveszélyesebbek is: különféle trójai vírusok. Az ilyen típusú rosszindulatú fájlok segítségével a kiberbűnözők bármit megtehetnek az adatok törlésétől és blokkolásától kezdve akár a számítógép működésének megszakításáig.

  Egyes trójai vírusokat a trójai kémprogramok terjesztették: ezek különösen veszélyes rosszindulatú fájlok, amelyek a felhasználó által végzett műveleteket követik nyomon a fertőzött eszközön. A kémprogramok begyűjthetik a felhasználók személyes fájljait és fotóit, valamint a számláikhoz hozzáférést engedő bejelentkezési adatokat és jelszavakat is.

  „Az úgynevezett „streaming-háborúk” még csak most kezdődtek, de

  ahogy a streaming platformok népszerűsége egyre nő, úgy kapnak majd egyre nagyobb figyelmet a rosszindulatú felhasználók részéről is.

  Ez különösen igaz most, amikor a kötelező otthonmaradás és a kényszerű otthoni munkavégzés következtében számos ilyen platform tapasztalhat példátlan mértékű növekedést.

  Bár a felhasználók kísértést érezhetnek arra, hogy alternatív módszereket keressenek a kedvenc sorozataik online nézésére egy újabb előfizetés helyett, a biztonság érdekében mindig az a legjobb megoldás, ha hivatalos forrásokon keresztül férünk hozzá a platformokhoz és tartalmaikhoz” – mondta Anton Ivanov malware-elemző.

  A Kaspersky szakértői a következőket ajánlják:

  • Ha lehet, mindig csak a saját, fizetős előfizetésünkkel, a hivatalos weboldalon vagy alkalmazásban próbáljuk meg elérni a streaming platformokat;

  • Ne töltsük le a platformok alkalmazásainak nem hivatalos verzióit vagy módosításait;

  • Minden fiókunkhoz eltérő, erős jelszót használjunk;

  • Használjunk megbízható biztonsági megoldást, például a Security Cloudot, amely magas szintű védelmet biztosít minden eszközön.

  Borítóképünk illusztráció

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!